Verloop van 2021

Het is zover. Oogsttijd!

Elk jaar heeft zijn eigenaardigheden en dit jaar zagen we er vele. Het begon in hartje winter met, tenminste in Italië gebrek aan flinke kou en neerslag.

Niet overal in dit lange land komt koning winter langdurig om de hoek kijken want een lekkere vorst of tenminste langdurig lage temperaturen helpen om ongedierte en plantenziektes een goeie knauw te geven. De kou was er niet op het verwachte moment maar wel op het verkeerde moment. Hogere temperaturen vroeger in het jaar liet veel planten vervroegd uitlopen en toen bam, een flinke vorst. Met name in noordelijker gelegen zones heeft de vorst flinke schade aan landbouw en dus ook druiventeelt aangericht.

Het verdere verloop van het voorjaar begon wat regenachtig. Regen in het voorjaar was gewenst gezien het feit dat de neerslag in de winter nogal schraal was. Helaas was de pret van korte duur. Nadat in sommige delen van Italië hagelbuien flink huis hadden gehouden werd het droog. Droog en warm en later droog en heet.

Met name intensief/conventioneel geboerde wijngaarden lijden bij droogte. Veelal komt dit door gebrek aan bodembedekking, herbiciden gebruik en bemesting met kunstmest. De wortels van de planten gaan minder diep en in periodes van droogte doet dit de planten geen goed.

Oogst bij Cantina Marco Merli

Oogst bij Cantina Marco Merli

Meer natuurlijk bewerkte wijngaarden lijden ook maar de planten zijn over het algemeen veel resistenter.

Heet dus en geen regen. Dit heeft er toe geleid dat het sapgehalte van de druiven lager is en ook de hoeveelheid stikstof, benzine voor de gisten is soms onwerkelijk laag. De schillen zijn wat taaier dan normaal. Een aandachtspuntje in het tannine management bij het wijnmaken.

Was het niet het weer, in augustus kregen veel regio’s belachelijke hoosbuien met, jawel, hagel te verduren dan zijn er nog altijd beesten die zich tegoed komen doen aan de met pijn en moeite gekweekte druiventrossen. Beesten van allerlei formaten, duiven, fazanten, reeën en natuurlijk wilde zwijnen. Water is schaars en dus doen ze zich tegoed aan druiven.

Geen makkelijk jaar tot nu toe en wie zich vraagt waarom (natuurlijke) wijn kost wat het kost heeft in voorgaande opsomming van onheil en tegenslagen een aantal motieven gevonden.

Oogst bij Cantina Marco Merli nabij Perugia

Oogst bij Cantina Marco Merli nabij Perugia

Sangiovese