cinquecampi rosso label

Cinque Campi

De wijngaarden van Cinque Campi (vrij vertaald: De Vijf Velden), liggen in de uitlopers van de Reggiano Apennijnen en gaan al meer dan 200 jaar over van vader tot zoon. In 1980 is de huidige naam pas in gebruik genomen die is afgeleid van hun grootste stuk land.

Tot voor kort was de opbrengst van de wijngaarden uitsluitend voor eigen gebruik maar sinds de naamsverandering is men begonnen met het lokaal verkopen van hun wijnen. Bij Cinque Campi werken ze al jaren biodynamisch maar zijn sinds 2003 ook gecertificeerd, waarna ze ook direct begonnen met het herintroduceren van lokale druivenrassen (Malbo Gentile, Spergola) die op het randje van uitsterven stonden.

Vino Per Tutti - Vanni Nizzoli - Cinque Campi

De wijngaarden zijn onderverdeeld in 4 delen: De oorspronkelijke“Cinque Campi” , “Le Marcone”, “Botteghe” en “La Bora Lunga”. Ook hier zijn ze wars van kunstgrepen en er van overtuigd dat niets de natuurlijke balans mag verstoren.

Deze overtuiging heeft ze zeker geen windeieren gelegd want de wijnen die ze nu maken zijn tot in de verre omtrek geliefd.

 

Wijnen:

Filling of the pupitre with to be riddled and later disgorged bottles. Mind the 'coup de poignée', the shaking and turning of the bottle to dislodge any sediment before placing it in the racks.

Demonstration of remuage or how to get the deposit formed during refermentation in the bottle in the neck of the bottle. In most houses this process has now been taken of by mechanical Gyropalettes. At Cinque Campi this is still all done by hand.

En dan komen we bij het cruciale punt, het verwijderen van de gistcellen. Bij grote producenten wordt de hals bevroren en de bevroren prop gistcellen schiet door de druk uit de hals en om verlies te compenseren voegt men zogenaamde liqueur d'expédition toe (een mengsel van vaak suiker en wijn) Bij Cinque Campi gebeurt het verwijderen van het fondo met de hand, de zogenaamde dégorgement à la volée.