Vino Del Poggio

Andrea Cervini

 

De meeste van onze wijnboeren hebben het wijnmaken niet van een vreemde. Ook Andrea niet. Hij groeide op omgeven door wijn en wijnranken. Als het maar even kon hielp hij zijn oom mee in de wijnkelder en kantine. Een deel van de druiven werd verkocht en van de rest maakten ze wijn waarvan het gros werd verkocht aan vrienden en bekenden in grote mandflessen van 54 liter. Damigiane in het Italiaans.

De ontmoeting met Giulio Armani van La Stoppa en Denavolo faam overtuigde Andrea dat hij wijn moest gaan maken voor de verkoop in flessen. Naast zijn werk in de transportsector breidde hij begin jaren 2000 zijn op dat moment 40 jaar oude wijngaarden uit tot een totaal van 4 hectare met een plantdichtheid van rond de 5000 planten per hectare. De wijngaarden zijn gelegen in een prachtig glooiend gemengd landschap op een hoogte van rond de 200 meter. De eerste gebottelde wijnen kwamen in 2006 op de markt en die herinneren we ons nog goed! Fruit, sap, karakter en barstensvol met levenslust.

De druiven zijn klassiek voor de Val Trebbia zone. Barbera, Bonarda en Malvasia di Candia Aromatica. De wijngaard ziet alleen kopersulfaat en in erg geringe hoeveelheden. In de wijnkelder klassieke productiemethodes, waar mogelijk geen sulfiet toegevoegd en lange maceraties van rijp fruit. Groene tonen in de wijn ga je hier niet vinden. Fermentatie en rijping vindt plaats in Inox (roestvrijstaal), cement en oude houten vaten.
Andrea wil zijn wijnen, zowel rood als wit, vol en gul wat verkregen wordt door lange maceraties.


De Malvasia aan deze kant van de rivier wordt traditioneel nagenoeg niet vermengd met andere druiven. Een heel klein deel Marsanne (4%) lokaal Chamagnino genoemd, vindt zijn weg in de wijn. De wijn wordt verkregen met maceraties die wel tot een jaar kunnen duren. De lengte van de maceratie is afhankelijk van de kwaliteit van het fruit en verschilt van jaar tot jaar. Wijn met een grote structuur maar toch buitengewoon goedmoedig en vriendelijk. Prachtig complex zowel op de neus als in de mond, lang en met een goede balans. Een wijn die zich moeiteloos met tal van gerechten laat combineren. Een ras orange!

 
 

De olifant op het etiket van de wijnen van Il Poggio vindt zijn oorsprong in het verre verleden. Het was in de zone waar Andrea zich bevindt dat op 18 december 218 v. Christus de beroemde slag bij de Trebia plaatsvond. Een veldslag waar Carthaagse troepen inclusief olifanten onder leiding van Hannibal zich tegenover de Romeinse troepen met aan het hoofd consul Tiberius Sempronius Longus bevonden.

Niet alleen de oranje wijn van Andrea is indrukwekkend. Hij maakt ook fantastische rode wijnen. Ook hier lange maceratie van rijp fruit. Plezier tot en met. Ongelofelijk hoeveel je uit een ‘simpele’ Barbera druif kan halen. Verrukkelijke wijn. Fruitig, kruidig, absoluut plezier in de mond, makkelijk drinkende hartige wijn van weleer. Heerlijke zuren. All round wijn, begeleider van hartige voorgerechten, salumi, kazen en wildschotels.
Puntendrinkers zullen hier wat moeite mee hebben maar ik wed dat ze 'm niet kunnen laten staan.


Da provare!

Vino Del Poggio Andrea Cervini.jpg
 

Wijnen