Vino Per Tutti - Marco Rizzardi - Crocizia

Crocizia

Azienda Agricola Biologica

Wie van Parma de Apennijnen in rijdt komt in een compleet ander landschap terecht. Het saaie monotone en vlakke landschap is vervangen door heuvels met bossen beekjes. Wat onze aandacht trok was een wijngaard (5,5ha) op een natuurlijk gevormd terras omgeven door fruitbomen, velden en bossen. In de hoogte nog wel, zeker 500 meter boven zeeniveau.


Dit is het heiligdom van Marco Rizzardi en zijn familie, Azienda Agricola Biologica Crocizia.
De filosofie is die waar wij van houden, voedt de natuur en de natuur voedt jou. De grond hier bevat veel kalk (er was hier vroeger een kalksteengroeve) die de wijnen een interessante mineraliteit en enorme frisheid geven.

De aanplant bestaat voornamelijk uit Malvasia di Candia Aromatica, Sauvignon voor de witte wijnen en Barbera, Croatina, en Pinot Noir voor de rode. In de kelder geen trucage.
Mocht het ooit verplicht worden gesteld de ingrediënten op wijnflessen te zetten dan zijn we snel klaar. Geen geselecteerde (toegevoegde)gisten, enzymen, Arabische gom of middelen om de wijn te stabiliseren of te klaren. Er wordt zelfs niet gefilterd hier! 

Dat betekent dat je de wijnen de tijd moet geven om hun equilibrium te vinden. Gewoon puur wijn!
Interessant is ook de aanwezigheid van een aantal bijenkorven. Met de bloesem van alle fruitbomen en de talrijke bloemen wordt op natuurlijke wijze een gezonde hoeveelheid honing geproduceerd.

 

 

Wijnen