Raina

 

Wat gebeurt er als een goede chef-kok wijn begint te maken...?

Umbrië, het prachtige groene bergachtige gebied in het centrum van Italië met meren, rivieren en bossen, en een schatkist vol authentiek lekker eten. Kleine ambachtelijke producenten houden tradities levend en de maker van deze wijn is geen uitzondering.

In de nabijheid van het eeuwenoude Montefalco groeide de harde werkende Francesco Mariani op en was al op vroege leeftijd gefascineerd van eten en koken. Francesco studeerde en werkte samen met diverse topkoks in Umbrië en wie het geluk heeft om een uitnodiging voor het diner bij hem thuis te krijgen, heeft een fantastische avond voor de boeg.
In Italië waar er eten is, is er wijn en als je een sterke passie hebt om te koken, waarom maak je dan ook geen wijn? Francesco's filosofie is dat zijn wijnen terroir moet weerspiegelen.

Vino Per Tutti - Raina - wijngaard - vines
Vino Per Tutti - Raina - La Pesciera di Paciano
Vino Per Tutti - Francesco Mariani - tasting

De Sagrantino is zijn topwijn die zeer goed te combineren is met hartige gerechten zoals een rundvlees- en aardappelstoofpot of wildschotels.
De wijn is gemaakt van 100% Sagrantino druiven. Sagrantino is een beroemde druif die al honderden jaren in dit gebied wordt gebruikt om wijn te maken. De totale aanplant in de regio is minder dan 700 hectare, waardoor het tegelijk een vrij exclusieve druif is. De wijn heeft heeft fantastische aroma's van zwarte bessen, pruimen, bramen en specerijen, is een van de meest tanninerijke druiven ter wereld en wanneer ze zorgvuldig gevinificieerd worden, geven ze diep inktachtige paarse wijnen, die lang te bewaren zijn.
Naast Sagrantino heeft Francesco ook Sangiovese, Montepulciano en Trebbiano Toscano aangeplant in de bodem die grotendeels bestaat uit zandsteen, zand, grind en rotsen.

 

Francesco's filosofie is in lijn met die van onze andere producenten, wijn wordt gemaakt in de wijngaard. Snoeien tot oogsten geschied handmatig, de opbrengsten zijn laag en de werkwijze in de wijngaard is gebaseerd op biodynamische principes. In de kelder spontane fermentatie en geen gebruik van enzymen, tannines of andere manipulatie.

Naast zijn Sagrantino hebben we nog 2 stille wijnen met een uitmuntende prijs/kwaliteit verhouding en een bijzondere gelimiteerde Vermouth op basis van zijn beste Sagrantino en Trebbiano druiven.
De basis wijn wordt geblend met natuurlijke alcoholische infusies van kruiden en specerijen. Fantastisch als onweerstaanbaar aperitief maar ook zeer succesvol te combineren met kazen. Ook erg goed te gebruiken door en voor de cocktailliefhebber.

Da provare!


Wijnen: