logo carussin.jpg

Azienda Agricola Carussin

 
Carussin 1.jpg

In Italie heb je nog veel familiebedrijven die van generatie op generatie over gaan. Carussin, gevestigd in 1927 en eigendom van Bruna Ferro, haar man Luigi en zonen Matteo en Luca is een mooi voorbeeld. Het bedrijf bestaat uit 15ha. wijngaard rond San Marzano, Calamandrana, Agliano en Nizza Monferrato, een zone waar al sinds oudheid wijn wordt verbouwd. Geen nieuwlichterij hier maar sinds oudsher gebruikte druivenrassen als Barbera en Moscato maar ze vindiceren ook Grignolino, Nebbiolo en de zeldzame Carica l’Asinoi.

Niet alleen maakt men wijn, zoon Luca heeft zijn eigen bierbrouwerij ‘Clandestino’. Een heerlijk bier dat ook in hun eigen jolige ‘agribar’ Grappolo Contro Luppolo wordt geschonken. Deze bar is in verre omtrek berucht en befaamd. Je vind er niet alleen de producten van de Carussins maar ook tal van natuurlijke wijnen en bieren van andere producenten. Oogkleppen hebben ze hier zeker niet op! Waar men drinkt eet men ook dus het wekt geen verbazing dat er een grote met lokale kaas, worst en andere heerlijkheden gevulde koelvitrine staat. Alsof ze het met deze activiteiten nog niet druk genoeg hebben, runt Bruna ook nog een scholingsproject voor kinderen waarbij gebruik wordt gemaakt van hun geweldig leuke ezels!

Carussin
Carussin wijngaard

De Carussinetjes zijn een jolig, enthousiast en genereus gezelschap. Alle maaltijden die ik er heb mogen nuttigen waren van hoge kwaliteit. Alles wat ze niet zelf produceren, ze hebben ook groenten en granen, wordt veelal bij likeminded artisanale producenten in de buurt gekocht. De Carussin zijn ook fervent aanhanger van de biodynamie en hun druiven verbouwen ze al meer dan 20 jaar op biologische en biodynamische wijze, iets wat je in deze zone helaas zelden tegenkomt.
Wie door de wijngaarden loopt ziet en ruikt het respect voor het land. Volgens Matteo en Luca hebben ze niet veel hinder van insecten vanwege de enorme biodiversiteit in en rond hun wijngaarden. In de wijnkelder vindt men een gelijke werkwijze, alle fermentaties zijn spontaan, geen toevoegingen behalve wanneer nodig een modicum sulfiet. Deze werkwijze voorziet de wijnen van meer diepgang, complexiteit en expressie. Al met al wijnen die fris, delicaat, welhaast elegant en heerlijk kruidig zijn. En niet te vergeten de drinkbaarheid is top!


Wijnen: