Giulio Armani Denavolo - Vino Per Tutti

Denavolo

Amber! Leuke naam, mooie kleur ook, zeker voor wijn. Amberkleurige wijn? Jazeker! Even een kleine les wijnmaken...

Rode wijn maakt men over het algemeen door de druiven te ontstelen en de druiven met schil en al in de vergistingstank te doen. Witte wijn maakt men door de druiven te ontstelen en te persen en alleen het sap, zonder schil, in een vergistingstank te doen. Aangezien het binnenste van druiven kleurloos is krijgt men dan een redelijk kleurloze wijn. Als je nou voor witte wijn het rode wijnmakingsproces volgt gebeurt er iets interessants, de wijn zal bepaalde stoffen die men in de schil vindt opnemen.

Aangezien witte druiven niet helemaal wit zijn maar vaak gelig zal de wijn deze kleur overnemen. Hetzelfde gebeurt met eventuele in de schil aanwezige tannine. Let wel, de gele kleur in deze wijnen wordt niet allen door de schillen veroorzaakt maar ook deels door oxidatie. Allemaal een beetje simplistisch gesteld maar laten we het samenvatten door te zeggen dat deze wijnen over unieke eigenschappen beschikken.

Vino Per Tutti - Denavolo

Van oudsher maakt men veel witte wijnen in Emiglia met schilcontact. Tel daarbij op dat de druiven in die regio nogal aromatisch zijn en je krijgt heel bijzondere wijn, voor niet Emiglianen dan want in de regio zelf weten ze heel goed dat die gele wijnen lekker zijn met, uh, ja wat niet eigenlijk……?


Het brein achter de Denavolo wijnen is Giuilio Armani, een wijnmaker van de bovenste plank die de hand heeft in een interessante groep natuurlijke wijnen uit de Emiglia regio. Al sinds jaar en dag is hij de wijnmaker bij het gerenommeerde wijnhuis La Stoppa dat al sinds de jaren ‘70 natuurlijke wijnen maakt. Volgens EG regelgeving mocht Giulio zijn tafelwijn niet noemen naar de plek van herkomst, Denavolo, dus heeft hij er maar Dinavolo van gemaakt.

De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Piacenza. Deze zone is dankzij de arme grond en goede ventilatie uitermate geschikt voor druiventeelt.

De onderneming is in 2005 als persoonlijk project gestart. De wijngaarden liggen in de mooie Val Trebbia. Twee hectare op een hoogte van tussen de 350 en 450 meter. Kalkrijke en kleigrond, planten van 40 jaar oud. Hier komt de Denavolo vandaan. Een verdere 3 hectare ligt op 500 a 700 meter en heeft een steen en kalkrijke grond Dit is de geboorteplaats van ondermeer de Catavela.

De aangeplante druiven zijn Malvasia di Candia Aromatica, Ortrugo, Marsanne van oorsprong Frans maar aanwezig sinds napoleonistische tijden. Verder zeer kleine hoeveelheden Trebbiano en een weinig Santa Maria e Sauvignon Blanc.

Alle wijngaarden zijn gelegen op het zuiden. Over het algemeen relatief weinig sap in verhouding tot de schil, lange maceraties om de wijnen in balans te krijgen.

Denavolo. Echte terroir wijnen die aarde, klimaat en druiven laten spreken.

 


Wijnen