Gradizzolo

Typische wijnen, dat is wat we zoeken. Gemaakt van druiven die al sinds tijden in bepaalde zones verbouwd worden. Liefst gemaakt door wijnbouwers uit de regio die al een flink aantal jaren meedraaien.

Vino Per Tutti - Antonio Ognibene - Gradizzolo

 

Wijnbouwers zoals Antonio Ognibene die al 35 meedraait en daarvoor zijn vader en daarvoor zijn opa.
Gelegen in parco dell Abbazia di Monteveglio in het hart van de heuvels rond Bologna groeien op steile heuvels omringd door bossen vol met eiken de klassieke druiven in deze streek, Pignoletto, Barbera, Negrito Bolognese en meer. 7 hectare in totaal op een hoogte van rond de 200 meter.
Prachtig terrein en prachtig gebied al zij het moeilijk te bewerken. Alleen kleine trekkers met rupsbanden komen op deze heuvels omhoog en als het regent zit je thuis want de klei en kalk van deze wijngaarden verworden bij neerslag snel tot een onbegaanbare soep voor wie zich met wat voor voertuig dan ook hier voort wil bewegen.

Wijn maken doet men hier al sinds de oudheid zoals blijkt uit de vondst van een Romeinse Dolium. Een enorme aardewerken pot van 1000 liter gelijk aan de Georgische Qvevri die men daar nog steeds gebruikt om wijn in te maken. Deze vondst heeft Antonio doen besluiten om ook een andere Pignoletto te maken die vergist in amfora.
Als gebruikelijk bij de meeste van onze wijnboeren hier geen onkruidverdelgers of andere chemie in de wijngaard. Daarbij biodynamische preparaten, 500 voor het terrein en nr. 501 voor de planten. Groene bemesting door beplanting met erwt-achtigen en veel, heel veel kostbaar handwerk.
De stille Pignoletto komt van een in 1933 geplante wijngaard die nog steeds productief is! Daar komt ook de naam Bersot 1933 vandaan. En.. dat leest u goed, een wijngaard uit 1933, dat is meer dan tachtig jaar! De wortels van deze planten gaan meters en meters diep op zoek naar voedingsstoffen en water. Planten zoals deze leveren mits goed gevinificeerd prachtige gebalanceerde en harmonieuze wijnen op.

 

 

 

De druiven worden uiteraard handmatig geplukt en vergisten op Inox.
Klaring zonder filtering, alleen door over te hevelen. Daarna op cement voor een jaar en daarna meer dan een jaar in de fles. In totaal rijpt de wijn bijna 2 jaar voordat de fles in de verkoop gaat. Kom daar maar eens om bij de concurrent. Nu al mooi rijp maar kan zeker veel langer mee.
 
Een ideale begeleider van typisch Bolognese gerechten als Zuppa Imperiale of Passatelli, een soep met pasta gemaakt van oud brood, Parmezaanse kaas en ei. Natuurlijk (gevulde) pasta als Tortellini maar ook groentegerechten of lichtere bereidingen van vis.

Vino Per Tutti - Gradizzolo - Amphora

Wijnen