Vino Per Tutti -Cantina+Margo+Carlo+Tabarinni.png

Cantina Margò

 

Wijnbouwer zijn, dat was wat Carlo Tabarrini droomde terwijl hij ploegendiensten draaide in een grote voedingsfabriek. Een eigen wijnbedrijf vanuit het niets opzetten is geen sinecure en in Italië verlaat je een vaste baan niet zomaar voor een ongewis bestaan in de landbouw.
Maar met intelligentie, creativiteit en veel vasthoudendheid heeft Carlo zijn droom waargemaakt. In 2009 had hij zijn eerste wijngaard te pakken en begon hij te experimenteren. ‘s Nachts fabriek, een paar uur slapen en dan de wijngaard in. Zijn filosofie is dat degene die zijn grond goed verzorgt beloond wordt met gezond en smaakvol fruit dat gebalanceerde en integere wijnen oplevert.

Carlo past zonder meer in de categorie natuurlijke wijnmakers maar zelf houdt hij niet zo van het bestempelen van verschillende werkwijzen. Geen ideologie of certificatie, maar gewoon proberen de beste en meest pure artisanale wijnen maken. In de wijngaard werkt hij met biodynamische preparaten. De druivenrassen zijn allen lokale klonen. Het werk zowel in kantine als wijngaard doet hij met eigen handen, alleen met de oogst helpt zijn moeder hem mee!

De wijngaarden bevinden zich nabij de prachtige stad Perugia op 350 meter boven zeeniveau. Dit is de plek waar de oude Etrusken gedijden. Het terrein bestaat deels uit mergel, een mengsel van klei en fijnverdeelde kalk dat voor kenmerkende zuren en mineraliteit in de wijnen zorgt. De druivenrassen zijn: Trebbiano, Grechetto, Sangiovese en Verdello. Uitgangspunt is zo zuiver mogelijk werken, spontane vergisting, korte maceraties tussen de 2 en 6 dagen, 3 weken voor rood, geen controle van temperatuur, geen filtering. Lage interventie kenmerkt de werkwijze van Carlo wat eerlijke, elegante, zuivere en smaakvolle wijnen oplevert. De hoeveelheid sulfiet in de wijn is buitengewoon laag, vaak minder dan 10mg/lt.  Onderhand vindt men in elke kelder van bevriende wijnmakers wel enkele flessen van Carlo wat getuigt van de kwaliteit van zijn werk.

cantina-margo.jpg

Wijnen: