Cantina Marco Merli

 

In een über typisch heuvelachtig Umbrisch landschap ligt Casa del Diavolo, letterlijk “Het huis van de Duivel”. Ook thuisbasis van een van onze favoriete wijnmakers, Marco Merli. Hij krijgt zonder meer een prijs voor zijn opvallende en smaakvolle etiketten en wat zo fijn is, is dat de inhoud van de flessen niet voor de schoonheid van de etiketten onder doet. Geen chemicaliën in de wijngaard, handmatige pluk (waarvan akte) spontane gisting, check, weinig tot geen sulfiet, check en attentie tot in werkelijk elk detail. Marco’s filosofie is dat gezond fruit, gezonde en lekkere wijn oplevert en daar kon hij wel eens gelijk in hebben want lekker is zijn wijn zeker.

Zijn eenvoudigste witte wijn is gemaakt van Trebbiano, Grechetto en een klein deel Malvasia. Peer, gist, bloemen, weelderigheid. Door zijn mineraliteit en structuur is deze wijn bij zeer veel gerechten in te zetten. Verwacht geen wijn met een hoog zuur gehalte, dit is een typisch Umbrisch product dat zelfs de strijd met stevige gegrilde gerechten aan durft te gaan.

Voor de echte wijnfreak maakt Marco een witte wijn van alleen Trebbiano. Door de schillen van de druiven 19 dagen mee te laten gisten ontstaat een bijzonder product. Droog, complex en .......
Wie van pure Sangiovese houdt is hier ook aan het goede adres! Van de Janus kloon maakt Marco een kruidige kloeke wilde rode wijn. Puur, super fris en super drinkbaar mede dankzij de belachelijk lage hoeveelheid sulfiet. Ondeugend, wilde kersen, leer, specerijen, tabak, kom maar op met die gebraden kippen!

 

Voor wie wat meer complexiteit wil en, ach laten we het luxe noemen is er de Brucisco Rosso, gemaakt van Cabernet Sauvignon en Merlot. Een wat men in Italie “taglio bordolese” noemt. Geconcentreerd, zuiver, fris soepel met fijne tannines en heerlijke kruidige, aardse en lichte vanille tonen.

En last but not least de super originele Brucisco Passito. Een passito gemaakt van 100% Sangiovese. Lange rijping op staal en gebruikte bariques. Een Passito die verrast door z’n compleetheid. Niet zo’n mierzoete wijn waar je na een slok al genoeg van hebt. Uitermate geschikt als begeleider van wat hartigere toetjes als taarten gemaakt met noten maar ook desserts met chocoladenoten. Zoals gezegd een veelzijdige wijn, zeker proberen!

 
Vino Per Tutti - Marco Merli
Vino Per tutti - Marco Merli - kelder

Wijnen