Zappen in de wijngaard

Geen Netflix dit keer maar zappen met je zappa! Een elektrische wel te verstaan.

Een Zappa? In het Nederlands heet dit werktuig een hak. Je ziet ze niet zoveel meer op de hollandse tuinen maar in groot deel van de wereld is het de tool to go for. Onkruid verwijderen, aanaarden, geulen graven, planten noem het maar op, het is de perfecte multitool.

In Italië gebruikt men de zappa vaak om onkruid te verwijderen op de vaak harde kleigrond. Een werkje waarvoor men in Nederland de schoffel ter hand neemt. Een Zappa kun je dus men wat van fantasie ook schoffel noemen. Tijden veranderen en de hak/schoffel moet met de tijd mee dus bestaat ‘ie tegenwoordig ook in elektrische vorm.

Het bedrijf Pellenc zit achter dit werktuig dat men Cultivion noemt.

Pellenc is een Frans bedrijf dat sinds de jaren tachtig machines voor de wijnbouw produceert. Grote machines die snoeien, snijden, sproeien en plukken. Tegenwoordig maken ze ook machines voor de olijventeelt. En niet alleen dat, ook handwerktuigen van elektrische aard behoren tot het assortiment. Fameus zijn de snoeischaren en opbinders die tot de beste op de markt behoren en allen elektrisch. En nu dus ook een schoffel.

Op bijgaand filmpje is te zien hoe men deze in de wijngaard gebruikt. Natuurlijk wijnmaken betekent veel handwerk en dus ook bij het wieden van de jonge plantjes. De jonge druivenplanten dienen vrij van onkruid te worden gehouden om ze vlot en ziektevrij te laten groeien. De machine doet z’n werk redelijk op voorwaarde dat de grond niet kurkdroog is. Het is een stuk sneller dan met de hand maar het blijft veel werk. Hoger gras pakt men aan met een motorzeis die Pellenc ook aanbiedt, in elektrische vorm natuurlijk. Werkt goed maar deze machine gerbruikt veel energie. En dat brengt ons direct bij de achilleshiel van deze producten, de accu’s.

Voor snoeischaren en opbindenders kan men volstaan met de basis accu’s. Sterkere machines vergen echter zware batterijen die men als rugzakjes draagt. Gewicht is te overzien maar het is de prijs die een hoge barrière opwerpt, zeker voor makers van natuurwijn die sowieso al hogere kosten hebben. De Cultivion kost bijna duizend euro en reken hetzelfde bedrag voor een batterij. Gezien het feit dat je sneller werkt is het te overwegen. De motorzeis is een ander verhaal. Je hebt de sterkste batterij nodig die meer dan tweeduizend euro kost plus zeshonderd voor de zeis zelf. Daar kan je dan 2 uur mee maaien wat te weinig is. Een adequate motorzeis van Stihl of Kawasaki kost je rond de driehonderd euro en die maait net zolang tot je benzine op is. Een no-brainer dus.

Wachten is dus op betere batterijen en geheid dat als die er zijn ook de trekker zich geruisloos en elektrisch door de wijngaard voortbeweegt.

Filmpje!