Floribunda

creazioni di sidro

Appels! Uit het noorden van Italië. Of ze nu geel, rood of groen zijn, zuur of zoet, knapperig of sappig, ze maken al generaties lang deel uit van de familiegeschiedenis en de regio van Floribunda. Toen grondlegger Anton Egger nog de leiding had, groeide de interesse al in biologische landbouw. In 1959 werden Anton en Maria Werner eigenaar van 3 hectare grond in Salorno - Salurn in het zuiden van Zuid-Tirol. In de gedraineerde grond werden de rassen Gravensteiner en Jonathan geplant.

Verandering komt zelden zonder debat – en dat gold ook voor Anton en zijn zoon Franz (*1956), die eindeloze gesprekken voerden over de toekomst van de gaarden. Vrienden en familie proefden de eerste ciders in 1992 en vanaf dat moment was Franz niet meer te stoppen in zijn experimenten. Uiteindelijk werd in 2002 de eerste Gravenstein-cider volgens de klassieke methode op de markt gebracht en all snel volgden varianten met vlierbloesem en kweepeer. De ontmoetingen met andere producenten, onderzoekers en ciderliefhebbers op beurzen, wedstrijden en tijdens reizen zijn van onschatbare waarde gebleken. De wereld van cider zit vol bijzondere mensen!

Uiteindelijk nam Franz in 1994 het voortouw: hij pachtte een deel van het land en koos resoluut voor biologische teelt. Na het plotselinge overlijden van Anton in 2001 nam Franz het hele bedrijf onder zijn hoede. In 2013 werden delen van de boomgaard vernieuwd en kozen ze bewust voor robuuste, schimmelresistente rassen. De complete ciderproductie zou voortaan meer in harmonie zijn met de natuur en werkwijze in de boomgaard. Zo ontstond het “huismerk” van onze boerderij: Floribunda. De naam verwijst naar de Japanse wilde appel Malus floribunda, waar de appelbomen hun schimmelresistentie aan danken. Dankzij deze stap kon Franz de fytosanitaire behandelingen terugschroeven én in de herfst nog steeds de geliefde zonrijpe Pilot, Topaz en Gold Rush oogsten. De meeste appels vinden hun weg naar de consument via coöperatie BioSüdtirol. Maar vlierbloesem, kweeperen, steenfruit en bessen blijven dichter bij huis – ze verrijken eigen keuken en vormen de bron van inspiratie voor de unieke smaken van de ciders.

In 2019 werd Floribunda een zelfstandige onderneming. Jeugdervaringen – zoals het in een vers geplukte appel bijten of de geur van de kelder op het eiland Fogo – inspireerden Magdalena om landbouwkunde en “dranken­technologie” te gaan studeren. Zij brengt een frisse wind in het familiebedrijf!

De meeste appels vinden hun weg naar de consument via coöperatie BioSüdtirol. Maar vlierbloesem, kweeperen, steenfruit en bessen blijven dichter bij huis – ze verrijken de eigen keuken en vormen de bron van inspiratie voor de unieke smaken van de cidercreatie.

Alle ciders zijn zonder toevoeging van sulfiet en hergisting vindt uiteraard plaats in de fles en er wordt niet gedegogeerd (bezinksel verwijderd) waardoor de cider enigszins troebel is. Dit kan absoluut geen kwaad en komt de smaak alleen maar ten goede! Alle ciders zijn inzetbaar als aperitief, maar passen prima bij een keur aan maaltijden.


Ciders: