Wonderlijke Wildste Winterse Wijnlijst

Nieuw assortiment voor de wintermaanden!

Nieuwsbrief: klik

 

Avanti popolo, vini per tutti!

Kompanen,
 
 
En daar zijn we dan alweer aan het einde van een jaar.
U heeft wellicht gemerkt dat de voedsel en wijnwereld volop in beweging is. De grote jongens maken zich wat ongerust over het feit dat kleine originele en onafhankelijke producenten redelijk voet aan de grond krijgen. Ook in de wijnwereld lijkt men bezorgd te zijn. Als voorbeeld geven we u het volgende mee. Op de fles hergiste frizzante wijnen en met name de niet super heldere (Col fondo's) zijn hip en de grote jongens willen "part of the action". Maar op de fles hergisten is een lastig werkje dat vakmanschap, tijd, en aandacht vergt.
Dingen die geld kosten en dat gaat ten koste van de winst dus wat te doen…?
Simpel. De wijn maakt men zoals altijd in de autoclave en om het ‘een fondo’ (letterlijk bodem) mee te geven voegt men tijdens de botteling, gestabiliseerde, gereinigde dode gisten toe.
Zo dat is een ongefilterde wijn klaar. Tja als het zo makkelijk zou zijn.
We probeerden wat van die producten en enthousiast kunnen we er niet van worden. Dus back to nature people!
 
Het is winter en dat is kou, gezelligheid, misschien wat sneeuw, etentjes en vrienden over de vloer! Reden te meer om de voorraden tot volle feeststerkte aan te vullen. Doen we niet moeilijk over en helpen we graag bij. Want natuurlijk hebben we voor de lekkerbekken veel lekkers in ons depot.

 
Even terugblikken:
 
Het jaar 2014 zal in Italie niet de geschiedenis in gaan als een groots jaar om wijn te maken.
Wat hagel en met name regen later in het jaar kwam wel eens op een ongelegen moment. Maar wij werken met professionals en die hebben wel erger meegemaakt. Aangezien al onze wijnboeren met de hand oogsten zijn problemen van bijvoorbeeld machinaal oogsten ,dat geen onderscheid maakt tussen mooie rijpe en minder optimale druiven, hen onbekend.
Dat is dus alvast een slag gewonnen.
Iets lagere temperaturen en soms de noodzaak om wat vroeger te oogsten levert wijnen op met een meer elegant en aromatisch karakter met iets meer nadruk op de zuren.
Veel van onze producenten prefereren dit soort jaren boven jaren waarin het alleen maar heet is.
 
Dan de wijnen zelf:
 
Natuurlijk veel oude bekenden met nieuwe jaargangen. Croci met zijn onnavolgbare frizzantes, die deinzen voor weinig terug en de Valtolla, die is dit keer meer walhalla. De Monterosso is een meesterwerkje en gaat dankzij een klein bittertje met een keur aan gerechten akkoord.
Hetzelfde geldt ook voor zijn halfbroers van Denavolo, allemaal beregoed.
We hebben de onweerstaanbare Prosecco van Coste Piane in twee varianten, lekker, fris vrolijk en interessant om te vergelijken. Een waardig alternatief voor heel veel champagnes voor een fractie van de prijs.
Zerbetta is terug met een heerlijk sappige Barbera, we hebben ook wat fris wit en de uitmuntende Piangalardo meegenomen, jaargang 2008! We willen niet de marktkoopman uithangen maar mensen dit is een een koopje.
En dan, de wijnen van Vittorio Graziano, de laatste der mohikanen, unbedingt anprobieren in grote aantallen en in alle kleuren.
Wie het funky gezellig wil hebben gaat voor de wijnen van Vino del Poggio, een van onze favorieten en altijd verdraaid snel op. De witte mag nu maar oudert net als de Barbera ook prima, zeer interessant.
Vanni Nizzoli van Cinque Campi is natuurlijk van de partij, aangezien dat vorige keer zo uitverkocht was …. wees erbij kameraden.
Voor super aromatische en mooi strakke frizzantes zijn we bij Crocizia aan het juiste adres, voor direct maar ook voor wat oudering op de fles. We proefden bij hem een van zijn witte frizzantes met 7 jaar op de teller….grande!
Natuurlijk Marco Merli, de witte als aperitief of hapjes en de passito gewoon zo, toetje en zoete wijn in één. Mogen we ook even wijzen op Raina uit Umbria? Allemans rode wijn en een Superbe passito sagrantino en ook voor de Grechetto liefhebber is er wat te vinden hier.
 
En dat nog op de valreep dit. We hebben wat Costadila binnen gekregen, een Prosecco met lichte schilinweking. Niet over nadenken, aankruisen en samen met zo min mogelijk personen opdrinken of veel van in huis hebben.
Tevens een kleine hoeveelheid olijfolie van Sicilie meer precies van de flank (650m hoogte)van onze vriendin, vulkaan Etna. En last but not least, we hebben wat fenomenale marmelades/jam weten te bemachtigen tevens van Etna en omstreken. Onavolgbaar goed vanwege de ambachtelijke werkwijze en kwaliteit van het fruit dat je helaas niet in Nederland kan krijgen. In de vorm van jam nu wel!
De jams eet je op brood, toast, met wat kaas of gewoon met een lepeltje direct uit de pot.  Ook goed te gebruiken om een heerlijke crostata mee te maken, de italiaanse tegenhanger van onze vlaai.
 
 
Dan nog drie dingen:
 
 
We zijn druk bezig om onze webwinkel zo snel mogelijk in de lucht te krijgen om het bestellen enigszins te vergemakkelijken. Als het zover is, dan melden we ons.
 
 
Al onze wijnen winnen (mits juist bewaard) aan complexiteit. Dus even laten liggen doet de wijn geen kwaad!
 
Wij zijn grote liefhebbers van frizzante wijnen omdat ze lekker zijn natuurlijk maar ook omdat ze makkelijk combineren met veel gerechten. Veel van onze wijnen hebben een licht depot, bezinksel. Dit geeft de wijnen veel meer karakter dan gefilterde varianten. U kunt deze wijnen nog meer smaak geven door de fles voor opening voorzichtig op de kop te houden. Het bezinksel vermengt zich dan door de wijn. Drinkt u uw wijn liever helder dan de fles voor opening een tijdje rechtop zetten. Maar probeert u ook even de hiervoor beschreven mengmethode? Al is het alleen maar omdat het kan of om een bevriende ‘wijnkenner’ even wat schrik te bezorgen ;-)
 
U ziet, de wijnboeren hebben hun best gedaan, wij hebben ons best gedaan, nu bent u aan zet.
Veel plezier bij het bestellen en drinken van de wijnen, onze dank voor uw steun, ook namens tutti onze wijnboeren, en veel goeds voor het volgende jaar!
 
Ciao a tutti van Vinopertutti.


 
Wat is er nieuw?

Nieuw in het assortiment van dit jaar zijn:
 
 
 
-Zerbetta  
De Barbera's van Zerbetta zijn enorm drinkbaar, maar toch ook elegant en de Sauvignon Blanc is clean en fris.
 


-Casa Coste Piane  
Als er 1 wijn is die de Champagne kan vervangen tijdens Oud en Nieuw is het wel de Prosecco van Loris Follador. Proberen!
 


-Raina
Sagrantino's uit Montefalco. Harmonieus, sappig,intens, bomba! Goed bij kazen, wild, geroosterd vlees.
 


-Vino Del Poggio  
Barbera met smaak, rood fruit, mooie zuren. Betoverend!
 


-Azienda Agricola Biologica Crocizia
 Van Crocizia hebben we 2 interessante nieuwe rode frizzantes. Net zo gemaakt als al zijn andere wijnen. Geen toegevoegde gisten, enzymen of andere zaken om de wijn te stabiliseren.
Puur wijn. Niets minder, wel meer.
 
 
-Vittorio Graziano
Van de meester van de Lambrusco hebben we rood, rosé en een witte van 2 oude lokale Trebbiano soorten en 3 andere oude rassen.
 
Op en top kerst- en nieuwjaarswijn.
 
 
 
Proefdoos
 
Natuurlijk is het ook mogelijk om als eerste kennismaking een proefdoos te bestellen
Voor €61,50 stellen we een dwarsdoorsnede van ons assortiment samen.

 
 

 
Een compleet overzicht van onze wijnen en producenten is hier te vinden of op onze website.

Om te bestellen:

HIER kan je de bestellijst downloaden. Klik op "opslaan" Vul 'm in en mail naar sonny(at)vinopertutti.nl
Gewoon even mailen wat je wilt bestellen kan natuurlijk ook.
Wij zorgen er voor dat je je wijn zo snel mogelijk in huis hebt. Iets niet duidelijk? Stuur even een mailtje naar info@vinopertutti.nl


Voor alle bestellingen: Zolang de voorraad strekt , minimaal 6 flessen en deelbaar door 3.


Bezorging:
De wijn is op afspraak af te halen aan de Kwartsstraat 54 te Groningen.
Bezorging in en rond Groningen en Assen is gratis. Daarbuiten wordt de wijn verzonden in speciale dozen van Vinologix. De kosten zijn €8 per 6 flessen.

Betaling:
1e bestelling vooraf per bank.
Alle volgende bestellingen binnen 2 weken na ontvangst van de wijn op
ABNAMRO IBAN: NL68ABNA0604133766 t.n.v. S. Onderwater / Vino Per Tutti

 

Volg ons op Twitter       Like ons op Facebook