Vino Per Tutti voorjaarsmailing 2017


Vino Per Tutti voorjaars wijnmail

Final sticker 10mmx49mm copy.jpg

 

Risky business:
Als we dit schrijven is het spannend in Italië, heel spannend. Voor de wijnbouwers. Het is mooi weer hier maar de vraag is hoe lang nog. De voorspelling is een serieuze daling in temperatuur. Niet een paar graden maar vele graden, zelfs zo veel dat er kans is op een flinke nachtvorst. Iedereen die tuiniert weet dat vorst op het verkeerde moment rampzalige gevolgen kan hebben. Wanneer planten namelijk bloem zetten moet je geen vrieskou hebben. Het water in het nieuwe tere planmateriaal bevriest wat er voor zorgt dat het net gecreëerde deel van de plant afsterft. Die nieuwe delen bevatten zijn het begin voor wat bonen, kersen, appels, tomaten maar ook druiven moeten worden. Afgelopen jaar, hadden een aantal producenten ook al een dergelijk vorstgeval bij de hand met als gevolg dat er soms helemaal niks te oogsten was! Dat is een gevalletje droog brood eten en laat zien dat de agribizz enorm risicovol is.

En dan hebben we het over het begin van het jaar, tijdens het groeijaar heb je dan nog kans op hagel, ook vorig jaar vaak gezien, schimmels, ongedierte en wild en wat al niet meer.
Je zult begrijpen dat de meeste wijnboeren die druiven hebben die bij de eerste kenmerken van rijpheid van de plant af willen hebben iets wat veel conventioneel werkende wijnboeren dan ook doen.
Eventuele tekortkomingen in het fruit werkt men in de wijnkelder wel weg. Althans dat beweert men te kunnen. Geloof het maar niet, van deels onrijpe tomaten maak je ook nooit een supervolle tomatensaus en met wijn is het niet anders. Wie lekkere en eerlijke wijn wil maken moet al wachten tot al zijn fruit optimaal rijp is. Een afhankelijk van de weersvoorspellingen soms zenuwslopend en stressvol proces en dan moet je de wijn nog maken!
Gelukkig zijn wijnboeren een slag apart en enigszins gewend aan de ups en downs. 
Laten we de downs even voor wat het is en wenden we ons tot de ups, de nieuwe wijnen!

Lees hier verder...........