Snoeitijd!

De scharen zijn alweer een tijdje uit het vet want het is snoeien geblazen!

Wie denkt dat wijnmaken met name in de kelder gebeurd heeft het mis. Tuurlijk, de wijn vergist daar maar wijn begint met fruit en fruit komt van het land. En die druiven komen er niet vanzelf. Druiven komen van planten die men lianen noemt. Ze komen uit de zogenaamde wijnstok familie, prachtige naam want kan het duidelijker?

Elk jaar is het weer een gevecht met de elementen en ongedierte om mooi fruit te produceren.  En ook een beetje een gevecht met de druivenstruiken want lianen groeien graag alle kanten op. En ver, heel ver. Je moet ze dus een beetje corrigeren. Afgezien van bewerkstelligen dat ze niet gaan waar je ze niet wilt hebben dient snoeien ook om ervoor te zorgen dat ze de juiste hoeveelheid fruit en blad produceren. Snoei je verkeerd dan kan het zo maar zijn dat je met heel veel blad en weinig fruit zit of dat je heel veel fruit hebt maar van kleine afmetingen. In dat geval heb je in verhouding dan teveel schil en te weinig sap. Of je hebt te weinig blad waardoor je fruit niet rijpt. Kop erbij dus!

Rustmomentje in de wijngaard

Rustmomentje in de wijngaard

Met planten die op de Cordon methode zijn gesnoeid kan je redelijk snel werken. Maar niet alles is cordone. Bij bijvoorbeeld Cantina Giardino in Campania gaat het wat anders. Men hateert het ‘metro quadro’ systeem. In een veld staan op ongeveer 2 meter van elkaar palen geplant. Tussen deze palen spant men op zo’n anderhalve meter hoogte draden waardoor een rasterwerk ontstaat. Men plant een of twee driuven naaste de palen en geleid de ranken over de draden. Men noemt dit ook wel ‘Tendone’, tent, maar bij Tendone leidt men de druiven maar in één richting. Je moet echt oog ontwikkelen om snel te beoordelen wat je voor je hebt. Wat ook meetelt is dat de planten al wat jaartjes meegaan, sommigen meer dan 80 jaar, dus die willen niet al teveel polonaise. Helemaal met rust laten kan je ze echter ook niet. Vakwerk dus.

En om op landbouw terug te komen, het heeft de afgelopen tijd flink geregend dus laarsjes aan en ook dikke sokken want met een beetje wind is de gevoelstemperatuur soms rond het vriespunt.

Cari Saluti!

Vino Per Tutti

Broodnodige laarzen

Broodnodige laarzen