Nocino!

Wij zijn als Vinopertutti natuurlijk met name geïnteresseerd in wijn, lekkere en natuurlijke wijn. Wijn kan je echter nooit los zien van de cultuur eromheen en cultuur in Italie is vaak aan eten en drinken gerelateerd.

Dat komt wellicht deels omdat tot niet eens heel lang geleden eten en drinken niet alleen om het ‘lekker zijn’ ging maar het diende als voedsel, benzine voor lijf en leden. Voor alles wat men enigszins eetbaar achtte vond men wel een manier om het te bereiden. Fameus zijn natuurlijk de eikelmuizen die de Romeinen met honing bereiden maar ook slakken en wie de gebaande paden mijd in Italië en de natuur intrekt zal vaak mensen tegenkomen die op zoek zijn naar paddestoelen, wilde asperges, vruchten en natuurlijk wilde groenten, onze favoriet.

Ook walnoten worden vaak verzameld, interessant is echter dat men ook groen onrijpe walnoten verzameld. Wat men daar mee doet? Nocino van maken! Nocino is een likeur met een sterke smaak en, heel Italiaans, flink bitter. Bitter in de mond maakt het hart gezond niet? Walnoten worden als sinds de oudheid aanbeden en abdijen hadden geheime recepten voor de bereiding van Nocino dat werd gebruikt als medcijn. Het schijnt goed voor je lever te zijn…. Toen we in Juni in een wijngaard nabij Bologna waren en prachtige walnoten aantroffen was het dan ook meteen duidelijk wat we er mee gingen doen. Nocino maken natuurlijk!

Verse walnoten!

Verse walnoten!

Let wel zoals vaak er is een tijdstip voor het maken en oogsten van bepaalde producten en Nocino maak je op 24 juni. Dat men walnoten gebruikt om likeur van te maken is niet zo'n gek idee overigens. De geur van verse groene walnoten is werkelijk betoverend! De lijst van ingrediënten is kort. Groene walnoten, alcohol, suiker en eventueel specerijen en citroenschil. Alles bij elkaar in een grote pot, dagelijks schudden en na een paar maanden moet het klaar zijn. Wie het echt lekker wil hebben moet echter geduld hebben want net als wijn moet men Nocino een tijdje laten rijpen. We komen overigens weleens bij mensen over de vloer die verschillende jaargangen Nocino kunnen aanbieden! Zo zie je maar dat sommige oude wijngaarden niet alleen druiven leveren, de kersen zijn al op, de appels en peren moeten nog komen maar laatst hadden we al vijgen en nu walnoten!