Vino da meditazione Tribülê

Ciao!

We zijn aan het mediteren geslagen en in ons vorige blog heeft u kunnen lezen hoe en waarom.
Voor het mediteren met wijn heeft u nodig een lekker zittende stoel of bank maar zijnde een ontspannende bezigheid mag het ook languit op bed of voor de kachel. Een medemediteerder is zeker welkom maar niet noodzakelijk. Wel noodzakelijk is wijn van het type Vino da Meditazione. Wij mediteren deze keer met de weergaloze Tribülê van Cinque Campi.

De naam van de wijn komt van het werkwoord Tribulare wat iets betekent als ‘gedoe’. Het woord wordt vaak gebruikt voor werkjes die de nodige inspanning vereisen en die niet van een leijen dakje gaan. Vervelende, lastige klusjes of gewoon werkjes die veel tijd en aandacht vereisen kortom men lijdt. Het maken van de Tribülê is zo’n lijdensweg.
Eerst moet je natuurlijk druiven maken en dan wel op de meest biologische manier mogelijk. De gifspuit blijft in de kast. Maar het zijn niet alleen schimmels en parasieten die op de loer liggen, late vorst, teveel regenval, te weinig regenval, teveel en of te weinig zon en laten we maar niet beginnen over reeën, zwijnen en vogels die je lekkere druiven komen jatten. Zelfs als ze niet rijp zijn zoals afgelopen jaar waar door gebrek aan water Vanni’s wijngaard als de locale pleisterplaats werd gebruikt door wilde dieren. Druiven dus, zorgvuldig geselecteerde mooie gezonde intacte druiventrossen van het soort Malvasia (Candia Aromatica) en Moscato (Bianco en Giallo), verhouding ongeveer 90% - 5% - 5%.
De trossen worden geoogst en in plastic kratjes gelegd die men kan stapelen in een speciaal ingerichte kamer boven de wijnkelder. De ramen zijn voorzien van gaas zodat ze open kunnen blijven staan en de druiven van frisse lucht kunnen voorzien zodat er geen verkeerde schimmels worden gevormd. De druiven worden in September geoogst en liggen dan tot zeker Oktober te drogen, zeg drie maanden.
Het zijn er niet weinig ook, 1000kg druiven maakt 200 liter wijn…………

De druiven drogen voor de Tribülé

De druiven drogen voor de Tribülé

Na het drogen gaan de druiven de ontsteler in en fermenteren vervolgens 10 tot 15 dagen met de schillen. Dan in de pers en direct in het cement waar het minstens een jaar verblijft.
Filteren doen we hier niet en dan bottelen in die mooie halve liter flesjes. Lekker laten rusten op de fles en pas dan mag ie open. Oh hij is compleet zonder sulfiet en ander gedoe trouwens!

De kleur van de wijn is een fantastisch oranje en uit het glas stijgt een inviterende geur van abrikozen, noten van citrusvruchten, droog fruit en vijgen op. Het feest zet zich voort in de mond met een heerlijk volle weelderige zoete smaak, perfect gebalanceerd door de fijne zuren. Optimale drinkbaarheid, niks van dat nare plakkerige en vervelend repetitief gedoe dat men bij veel zoete wijnen tegenkomt.
Erbij? Niks want we zijn aan het mediteren met wijn maar voor wie wil, hij gaat prima met een stukje goede schimmelkaas, Italiaanse crostata’s en ander droog gebak en koekjes.


Een werkelijk sublieme en unieke wijn waar men meer dan 200 jaar familiehistorie, respect voor mens en natuur en passie voor het werk in terugproeft.

Bestellen kan hieronder!

De Cinque Campi Tribülé

De Cinque Campi Tribülé

In de cantina bij Vanni

In de cantina bij Vanni