Mediteren met wijn.

Een nieuw jaar!

Beste wensen aan al onze fans, amici, familie, producenten en amici dei amici.
Begin van het jaar altijd de tijd voor een uitdgaging en gezien we een enigszins hectisch jaar achter de rug hebben proberen we dit jaar de boel wat meer in evenwicht te houden. Meditatie schijnt daarbij te helpen. Natuurlijk zijn wij van Vino per Tutti te porren voor meer originele vormen, allora wij mediteren dit jaar met wijn!
U denkt dat dat een geintje is? Vertel dat een italiaan.


Mediteren met wijn is in dat zuidelijke land een wijdverbreide hobby en er zijn speciale wijnen voor: Vini di Meditazione. En er zijn er niet een paar, nee tigtallen en verspreid over een breed spectrum. Het kunnen grootse rode wijnen zijn of wijnen die lang lageren. Het kunnen ook zoete wijnen zijn, of zoals de italianen zeggen, dolce, dat klinkt nog lekkerder. Natuurlijk hebben we het niet over die zwaar gezwavelde aangesuikerde rommel die men je overal als dessertwijn aanbied. We hebben het over wijnen gemaakt van het beste fruit dat men langzaam laat indrogen aan of af de plant.

Cinque Campi Tribule 2013

Vini di Meditazione zijn wijnen die zich niet altijd even makkelijk lenen om naast elk bord eten te zetten, het zijn geen allemansvrienden. Ze hebben veel karakter en een sterke smaak en een breed en intensief boeket. Het zijn wijnen die je prima op zichzelf kan drinken, relaxed, overpeinzend, nee wat zeg ik, contemplerend, in alle rust, meer nippend dan slokkend.
Het mediteren met wijn op zich zal de Italiaanse lekkerbekken kennende eeuwen oud zijn maar de term Vini di Meditazione lijkt redelijk recent te zijn, zeg jaren '70.
En na publicatie van ‘il Catalogo Veronelli dei vini da meditazione’ door Veronelli Editore is men steeds meer de zoete ‘dessert’ wijnen als vini di meditazioni gaan zien. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het moderne wijnen zijn. Sinds mensenheugenis doen de wat sterkere ‘dolce’ wijnen met een mooi zuurtje het prima tijdens belangrijke gebeurtenissen als bijvoorbeeld allerhande kerkdiensten. Natuurlijk omdat zoet lekker is maar misschien ook omdat sommige zo sterk waren dat je ze makkelijk een jaar lang open kon laten staan. Ook de kerk moe(s)t op de kleintjes letten.

Vinopertutti is overtuigd dat mediteren en dan vooral met wijn een goede zaak is en daarom hebben wij een aantal van deze wijnen in onze collectie. Speciaal voor de resterende dagen met minder dan de gewenste hoeveelheid zonlicht richten wij onze schijnwerpers op deze flessen.
Volgende als eerste de spectaculaire Tribülê van het domein Cinque Campi frizzante meister Vanni Nizzoli die met de Tribülê laat zien dat 'ie van vele markten thuis is. Topspul van de bovenste plank.
En stay tuned want na de Tribülê is het de beurt aan een fameuze en historisch belangrijke wijn, de Sagrantino Passito van mister biodynamic himself Diego Calcabrina.

 

Catalogo Veronelli di vini meditazioni