Lambrusco rules!

We hebben het vaker gezegd: Lambrusco rules. Het is één van de meest ondergewaardeerde wijnen uit Italië.

Het is ergens wel te begrijpen want de wijn is net als Prosecco met de introductie van de Charmat methode in de handen van de grote wijnindustrie gevallen met als gevolg verwijdering van de historische productiemethoden. De meeste moderne Lambrusco is saaie zielloos technische wijn. Maar neem oude klonen en maak de wijn zonder klaring, met alleen autochtone/wilde gisten, weinig of geen sulfiet, geen microfiltering of pasteurisatie, uiteraard wel herfermentatie op de fles et voila: Meesterlijk werk. Op fles gefermenteerde wijn heeft een prachtige fijne bubbelstructuur. Op deze manier gemaakte Lambrusco krijgt nuances die je bij de met Charmat methode gemaakte wijn niet zult aantreffen. Levendig, rijk, hartig fruit en delicaat met structuur.

Wijngaard bij Cinque Campi

Wijngaard bij Cinque Campi

En het is deze structuur die deze op de oude manier geproduceerde Lambrusco’s in staat stelt lang mee te gaan. Want ook al heeft het de naam een lichte zomerwijn te zijn die snel gedronken dient te worden, goed gemaakte Lambrusco oudert wel degelijk en hoe!

We benadrukken de maakwijze want de moderne wijnen zijn zo steriel door microfiltratie/pasteurisatie, MCR (https://it.wikipedia.org/wiki/Mosto) etc. dat door het gebrek aan leven in de fles er geen opzienbarende ontwikkeling plaats zal vinden.

Van goede Lambrusco een aantal flessen extra te kopen en deze een paar jaar opleggen is geen slecht idee. Voor wie dat onverhoopt vergeten is hebben we wat leuks. Al sinds een tijdje hadden we het oog op een kleine partij Lambrusco uit 2011(!) in de kelder van Vanni Nizzoli, Cinque Campi die een importeur was vergeten mee te nemen. Importeur liet niets meer van zich horen dus namen we het graag over. Unieke kans dus om een oudere Lambrusco te proberen. De wijn is gemaakt van Grasparossa, een druif die gulle donkere doch fruitige wijn oplevert. De fijne frisse zuren, prettige bubbel en mooie tannines maken hem de perfecte match voor een ruime keur aan gerechten. Bij geroosterde waar (BBQ!) maar ook lasagnes en natuurlijk alles met parmezaanse kaas.

Nieuwere jaren van Cinque Campi en Vittorio Graziano hebben we overigens ook! Klik hier en hier

https://www.vinopertutti.nl/cinquecampi

Cinque Campi Rosso 2015 - Lambrusco Grasparosso met een weinig Malbo Gentile en Marzemino

Cinque Campi Rosso 2015 - Lambrusco Grasparosso met een weinig Malbo Gentile en Marzemino

Ook van Vittorio Graziano hebben we een prachtige Lambrusco liggen. De Fontana Dei Boschi. Een blend van Lambrusco di Grasparossa, Malbo Gentile en een mooie verzameling onbekende varieteiten. In de wijngaard vooral klei en zandsteen en is rond de 20 á 30 jaar oud. Geen herbiciden, pesticiden of kunstmest en de opbrengst is ongeveer 50Hl/Ha. Handmatige pluk en de vergisting is spontaan, temperatuur ongecontroleerd. De botteling is met ongeveer 10Gr restsuiker en de herfermentatie geschiedt op fles met eigen gisten. Puur natuur! Een iets lager alcohol percentage van 11,5% komt de drinkbaarheid nog meer ten goede. Prachtige violetkleurig schuim en de wijn is vol, fruitig mineraal, rustiek en droog met geuren van kersen, pruimen en bramen. Prachtige wijn en is hier onder te vinden:

https://www.vinopertutti.nl/vittorio-graziano

Vittorio Graziano Fontana Dei Boschi ARD

Vittorio Graziano Fontana Dei Boschi ARD