Halfjaarlijkse schoonmaak

We hebben al eens eerder geschreven dat wijn maken voor een groot deel bestaat uit schoonmaken en schoonmaken en nog eens schoonmaken.
Niet alleen in de wijn kelder maar ook in het veld! In een moderne goed onderhouden wijngaard is er nog het een en ander met machines, lees tractor te doen. In oude wijngaarden waar planten, palen en draden missen is dit niet meer mogelijk omdat het eenvoudig weg te chaotisch is. De planten zijn vaak zo oud dat ze krom en scheef zijn gaan groeien. Met de tractor er langs rijden betekent de plant beschadigen.
Wij geloven dat de ondergroei in de wijngaard ongemoeid laten een prima idee is maar met de oogsttijd om de hoek is het wel lekker de begroeing onder de druiven een beetje in te korten.

In lang en hoog gras naar druiven zoeken is niet je van het en voordat je het weet stap je op een slang…… ook die vermalijde kleine eikenboompjes wegwerken kan geen kwaad want kleine boompjes worden (te) groot.
Dus ook hier moet men de handjes laten wapperen en dat is in deze hete dagen allesbehalve ‘cool’ werk. Voor de wijnboer betekent dat vroeg op, het heetste deel van de dag uitrusten en eventueel ’s avonds nog een stukkie.

Een mooi opgeschoond stuk onder de druiven.

English version:

Mid year cleaning:
Making wines means cleaning, cleaning and......, more cleaning!
Not only in the cellar but also in the field. Modern well maintained vineyards can be cleaned by mechanical means ie. tractor. But those interesting old vineyards with missing poles and wires often have too many old and crooked plants to make mechanical cleaning a big no no, the risk of damaging plants is just too big.
Now the undergrowth can be left alone as most biodynamic and natural farmers generally do but come harvest it is nice to have the strip directly below the vines cleaned so one does not have to go hunting for grapes in the tall dense grass evading snakes and who knows what…… also those pesky small trees will become big at some point.
So getting up early to beat the heat, elbow grease at the ready, ….avanti…..!