Doormediteren...

We sloten het jaar wat mijmerend af. We hadden namelijk het mediteren met wijn opgepakt, geruststellend relaxen met mooie zeldzame en bijzondere wijnen. De eerste mediteer wijn was de onnavolgbaar heerlijke Passito Tribülé van maestro Vanni Nizzoli, hoofd lekkernijen bij azienda Cinque Campi. We gaan door met een andere parel, de Sagrantino Passito, wellicht de meest geroemde en beroemde wijn uit Umbrië. Een wijn die tijd doet vergeten, een wijn die zijn evenwicht vindt tussen fijne restsuikers en tannines, een onweerstaanbare synthese.

Diego Calcabrina aan het werk in de wijngaard

Diego Calcabrina aan het werk in de wijngaard

Lunch in de wijngaard

Lunch in de wijngaard

De Passito kan men alleen maken van druiven die werkelijk 100% intact zijn. De druiven komen van de hoogst gelegen wijngaard. Ze worden geoogst in september. Inderdaad voor de oogst van de druiven voor de droge Sagrantino wijnen. Om een goede Passito te maken moeten de druiven over genoeg zuren beschikken die tegenwicht bieden aan de zoete component van de wijn. Na de oogst laat men de druiven drogen in kleine kistjes of op grotere houten frames die met gaas bespannen zijn. Dit droogproces neemt ongeveer 2 á 3 maanden in beslag. De druiven worden vervolgens gekneusd en handmatig ontsteeld door ze over gaas te wrijven. Fermentatie in houten vaten is redelijk lang, ongeveer 20 dagen.
Het hele proces duurt bijna 3 jaar. In totaal wordt de wijn ongeveer 4 keer overgeheveld, dit dient met name om de wijn van eventuele voedingsstoffen voor gisten te ontdoen. Aangezien er niet wordt gefilterd en er geen sulfiet wordt toegevoegd bestaat immers de kans dat overlevende gisten zich tegoed gaan doen aan de overgebleven suikers. Dit kan er voor zorgen dat de wijn te droog van smaak wordt.

Scroll naar beneden voor een filpje van het kneuzen van de Sagrantino druiven.

Diego Calcabrina Sagrantino Passito

Diego Calcabrina Sagrantino Passito


De Passito van Calcabrina is exceptioneel, hij is zoet maar niet opulent of kleverig zoals veel anderen. De zoete impressie verweeft zich met de betoverende geuren van rood fruit en confituur. Alles gebalanceerd met kruiden, grove rietsuiker en een heel lichte toets vanille.


De kleur is diep intens rood met een gloed van robijn. In de mond verbaasd de wijn met een aangename kloekheid, welhaast licht maar de kracht van de Sagrantino laat zich merken. Pruimen, rozen, bosaardbeien, beetje caramel en peer en ook hier net als op de neus heerlijke tonen van bramen en fruit op brandewijn. De wijn laat de mond fris, schoon en onvermoeid achter. Een heerlijk elegante en drinkbare versie van een bijzondere wijn.

De wijn laat zich combineren met niet overdreven zoete crostata (vruchtentaart), strudel, noten en gedroogde zuidvruchten. Maar ook koekjes, met name de Italiaanse amandel varianten beter bekend als Tozzetti, donkere chocolade en kazen. Maar ook zo drinkend is de wijn een ervaring van de bovenste plank.

De Calcabrina’s maken helaas maar zeer weinig van deze kostelijke Passito, de hoeveelheid druiven, tijd en mankracht is in het kleine familiebedrijf maar in zeer beperkte mate voorhanden. Aanrader voor allen die van lekker houden, beperkt voorradig!

Bestellen kan hier: https://www.vinopertutti.nl/cinquecampi of via deze QR code.

Diego Calcabrina Passito shopcode

Het kneuzen van de Sagrantino druiven voor de Sagrantino Passito.