Croci Gutturnio: Big Purple

Soms open je een fles en weet je direct weer waarom die in je selectie zit. Zo hadden we een paar dagen terug de Gutturnio van Croci te pakken. Wow, wow, wat een prachtig paars schuim! Je zou zo je huis zo die kleur verven.

Max noemt dit zijn “Nobele wijn”.

Het is een fusie van twee druivensoorten, Barbera en Bonarda. De eerste geeft het fruit en zuur, de tweede het vlees en tannines. Het is een wijze voorouder geweest die tot deze formule is gekomen want het werkt uitmuntend. Bonarda is overigens één van die druiven die je tot drinken aanzet. De Bonarda waar we het hier over hebben is Croatina en niet de Bonarda druif uit Piemonte. Of beter gezegd een van de Bonarda druiven want er zijn er 6 die allen geen Croatina zijn maar bijvoorbeeld Uva Rara. En er is overigens een wijn die Bonarda heet! In werkelijkheid is het nog ingewikkelder maar we laten we het hier even bij.

Croatina betekent de ‘kleine Croaatse’, dus wellicht ligt haar bakermat in Croatie. In Italië ziet men onze Croatina (die men in Emilia soms Bonarda noemt) voor het eerst in Lombardije in geschriften opduiken.

Het is niet de makkelijkste druif om mee te werken, gevoelig voor droogte, wispelturig in opbrengst en gevoelig voor valse meeldauw (Peronospora) maar minder voor echte meeldauw. Het is een druif die fruitige en vlezige wijnen geeft met een mooi tikkie tannines.Niet te lang op de schillen laten dus want dat maakt de wijn zwaar. Een beetje oudering op de fles doet hem goed.

De naam Gutturnio komt van Gutturnium, een grote zilveren beker met een inhoud van ongeveer 2 liter die aan het eind van een maal, vol met wijn, de tafel rond ging. Om de beurt drinken, ‘a turno’ dus.

De wijn is een blend van meestal ongeveer 60% Barbera en 40% Bonarda. Als gezegd geeft de Barbera de frisheid en het zuur en de Bonarda het vlees. De versie van Croci is een kunstig op de fles geherfermenteerde frizzante sur lie maar voor een stille wijn met een zelfde blend hebben we de Navel van Vino Del Poggio. (ook proberen!)

Gutturnio is buitengewoon voedselvriendelijk en gaat samen met een keur aan gerechten van pizza tot gevulde soepen.

Of je nou een dampende winterse pot op tafel zet of lichte zomerse BBQ hebt georganiseerd, nodig zeker een fles Guturnio uit!