Jonge plantjes in de wijngaard.

In een wijngaard groeien niet alleen druivenranken, het staat tevens vol met andere planten. Grassen , heel veel grassen, kruiden, bloemen, noem het maar op en je vind het. In gezonde wijngaarden natuurlijk want er zijn wijnboeren die om tijd, werk en geld te besparen de hele boel plat spuiten met onkruidverdelgers. Dat is volgens ons tegen de natuur werken en niet met.

Er is veel discussie over onkruidverdelgers en pesticiden maar in tegenstelling tot mensen met economische belangen om gebruik er van te gedogen durven wij te stellen dat gebruik van deze middelen meer slecht dan goed doet.

Maar wat moet je dan doen om kleine plantjes niet te laten overwoekeren door gras en onkruid?  Wel, ouderwets eerlijk handwerk! Zoals in de foto’s te zien maken we met een zogenaamde zappa jonge plantjes vrij van ongewenste gewassen. Dat betekent op handen en voeten door de wijngaard, goed kijken en dan het arme ding bevrijden zodat het water, lucht en zon krijgt.

Meer werk en de wijn kost je wat meer ja maar geen overbodige chemische troep in de natuur en natuurlijk ook niet in je lijf, wel zo gezond. Als altijd goed en goedkoop gaan niet samen!