Aglianico: Deel 2

Le Fole, dialect voor “de fabelen”, want dat leek Cantina Giardino bij de start. Wijnmaken van alle pracht en kracht dat Campania op het gebied van druiven te bieden heeft. Er bleek een markt te zijn voor originele wijnen met karakter en het sprookje werd werkelijkheid. Het sprookje van de begindagen leeft voort in naam van “Le Folle” en hoe!  Jaargang 2015 is een knapperd. Ontsteeld, spontane vergisting en maand op de schil in grote houten vaten. Vervolgens een jaar rijping op staal en hout en dan meer dan een jaar op fles! Waar vind je dat nog!?

De druiven zijn afkomstig van Montemarano uit een prachtige hoog gelegen wijngaard vol oud materiaal. Een mooi, stabiel en evenwichtig jaar. 

Aangename neus, fruit, kersen, cacao en dat kruidige wat de Aglianico’s van Cantina Giardino zo kenmerkt. De kwaliteit van het jaar proef je in de lange afdronk en gebalanceerde tannines.

Meer dan voldoende pulp maar de wijn wordt nooit zwaar. Integendeel, de wijn werkt welhaast verkwikkend dankzij de heerlijke zuren.

Niet alleen de Le Folle is een kanjer. De 2014 Drogone is een waar meesterwerk. 2014 werd gekenmerkt door veel neerslag en gematigde hoeveelheid zon. De totale productie van de Drogone was minder dan de helft van andere jaren.  Op papier geen groots jaar zou men zeggen maar toch… Het zijn vaak dit soort jaren die dankzij expertise in veld en kelder memorabele wijnen opleveren. Door strenge selectie was de kwaliteit van het fruit goed genoeg voor een lange maceratie van bijna twee maanden. Uitbouw gedurende bijna drie jaar in een mix van gebruikte tonneaux en barriques geven de wijn een aangenaam luxe touch zonder het heerlijke fruit te overheersen. Rijping van meer dan een jaar op fles ronden de wijn mooi uit. De pruimen, kersen en bramen strijden hier om uw aandacht en de heerlijke zuren laten u constant naar het glas terugkeren. Unieke wijn die de conventionele boys zich even achter de oren laat krabben.

Zowel de Le Folle als Drogone zijn elegante wijnen die zowel winterse stoofpotten als zomerse BBQ’s maken tot memorabele gebeurtenissen. Dankzij de lange rijping in kelder en op fles zijn deze wijnen al prima op dronk maar opleggen is geen enkel probleem.

Cari Saluti,

Sonny & Marck Vino Per Tutti
Cantina Giardino Nude 2007

Cantina Giardino Nude 2007