In de schaduw

vino per tutti food

Zo betekent ‘ombre’ schaduw in het Italiaans. In de Veneto regio is het ook wat anders. Je gaat daar naar een cicchetteria eet spuncioni en drinkt ombre. Ombra is een glas wijn. Dus in de Veneto regio, zeg grofweg grens Oostenrijk en zuiden van Venetië kan je tegen de barman zeggen: Un ombra per favore en ecco, er wordt een glas lokale wijn voor je neus gezet. Leuk, en nog leuker is dat als je er maar Italiaans genoeg uitziet je een stuk minder betaald dan al die Amerikaanse toeristen. Last but not least, als je je Hawai shirt thuis hebt gelaten wordt je ook meteen opgenomen in de lokale groep.
Het verhaal achter ombre is interessant.
Veneto is altijd een wijnregio geweest en de over het algemeen lichte wijnen dronk men in zeg 1760 ook al graag gekoeld. Daar had je ijs voor nodig en dat was in die dagen een kostbaar goedje. Je speciale met wijn gevulde ijswagen zette je in Venetië dus niet in de zon, nee die moest altijd in de schaduw staan. De befaamde San Marco toren hulde steeds verschillende delen van het plein in het donker. Dus met wat gemanoeuvreer bleef je kar altijd in de schaduw, ’Oosten in de middag en ’s ochtends aan de West zijde van het plein. Anytime Ombre time!

Italië is niet één land, het zijn heel veel verschillende landjes bij elkaar geplakt. En wie een beetje door Italië reist begrijpt dat dat deels komt door heuvels, bergen rivieren, slingerwegen en dan ook nog die van het smalle type waar je niet idioot hard over heen kan karren. Deze barrières scheiden de ene vallei van de andere, veel gebruiken, gerechten en natuurlijk wijn zijn lokaal en streek gebonden. Ook woorden kunnen een lokale betekenis hebben.

 
Costadila

280 SLM, 330SLM en O-X

Uit de Veneto importeren wij de overheerlijke wijnen van Costadila afhankelijk van het seizoen tot wel 4 types! Doe jezelf een plezier spaar ze allemaal en zoek wat schaduw op. Oh en vergeet je spuncioni niet, drinken zonder snacks is een grande No No!