Italie. Zon, zee, eten, wijn en soms hagel

Italië, zon, zee, eten en lekkere wijn. Jazeker! Maar lang niet altijd.

Bij Azienda Cinque Campi hagelde het ook de laatste tijd. Dat laat de planten niet onberoerd zoals u ziet op bijgaande foto’s. De hagelstenen beschadigen de ranken. Je ziet op de foto duidelijk de zwarte plekken op de rank. Allemaal kleine wondjes veroorzaakt door hagelstenen. Deze wondjes verhinderen de sapstroom en bij teveel beschadigingen van een rank kleurt deze zwart en sterft het deel na de beschadiging af.
Als de beschadiging beneden de aangemaakte bloem of druiventros heeft plaatsgevonden betekent dit dat de rank in kwestie geen druiven zal produceren. Verlies van productie dus.
Als de beschadiging heeft plaatsgevonden boven de bloem of druiventros maakt de plant vaak een nieuwe scheut aan en zal de rank druiven kunnen produceren. Optimaal is het niet omdat de ranken bij de minst geringste aanraking afbreken.(zie foto)
Gelukkig was de hagel niet zo heftig dat de reeds aangemaakte bloemen en kleine druiventrossen beschadigd raken. Als dat gebeurd is het einde verhaal en zullen er dit jaar geen druiven geoogst kunnen worden. Wat later in het jaar is de kans op hagelschade minder maar helemaal verdwijnt het helaas nooit.

 

Hagelschade 1

Hagelschade 1

Hagelschade 2   

Hagelschade 2