Gisten 1

http://www.slowfood.it/slowine/un-ex-ministro-dellagricoltura-luca-zaia-parla-lieviti-naturali-alla-frutta/

Een ex-minister van landbouw in Italie is nogal gecharmeerd van een bedrijf dat gist voor de wijnindustrie maakt. Nou zijn daar wel meer van, ons eigen gist Brocades bijvoorbeeld, DSM nu als ik me niet vergis is een producent van deze gisten en ze hebben een prachtige catalogus met alle gisten die ze hebben van Fermiblanc tot Fermirouge.

Maar dit bedrijf doet iets bijzonders. Ze maken ‘natuurlijke gisten’. Ik weet niet precies wat dat betekent want tenzij je enorm in de genenstructuur gaat ingrijpen is de meeste gist nogal natuurlijk. 

Maar let op, deze natuurlijke gisten leveren volgens de producent, "echte (vino genuino) gezondere wijnen die beter verteerbaar zijn",  en als ik het goed begrijp met name omdat je met minder of zonder sulfiet kan werken. Letterlijk zegt hij dat de producent zonder deze additieven kan werken, want er zijn er heel veel,  die niet goed voor je zijn. Hij zegt letterlijk: giftig.

Dat zijn we redelijk met de beste man eens maar 't is wat complexer want het is welhaast onmogelijk om alle gisten die je in wijngaard en wijnkelder vindt in een pakje te stoppen. En al zou het kunnen wat heeft het voor zin? Elk jaar zijn er weer andere in verschillende hoeveelheden aanwezig. Al die kleine microfermentaties die plaatsvinden als je wijn zonder additieven maakt maken deze wijnen nou juist zo complex en interessant. Maar goed het is ‘natuurlijke gist’ en ‘natuurlijk’ is altijd beter ook al is het iets wat al bestaat en gratis is.  En vergeet niet dat gisten kweken flink wat grondstoffen verbruikt en dat gisten slechts een deel van het natuurlijke wijnverhaal zijn, ook hoe je in de wijngaard werkt en wat voor planten je hebt en wat voor weer het is, je humeur, etc…. ;-)

In the meantime hebben wij genoeg natuurlijk lekkers in de aanbieding in onze webshop met natuurlijke gisten die niet uit een zakje komen. Prosit!

http://www.slowfood.it/slowine/un-ex-ministro-dellagricoltura-luca-zaia-parla-lieviti-naturali-alla-frutta/