Fermenteren. More is better!

Fermenteren is in. De gefermenteerde kolen, rapen en wortels vliegen je om de oren. Dat is goed want het kan werelds smaken. Fermentatie, we kunnen niet zonder. Kaas, brood, bier en wijn, allen zijn het product van fermentatie. Maar als fermenteren goed is, dan is dubbel fermenteren beter, toch? Sommige wijnen ondergaan zo’n dubbele fermentatie. De eerste keer om wijn te worden en de tweede keer om frizzante of spumante te worden. En die wijnen zijn uniek. Ze hebben een levendigheid die ze geschikt maken voor welhaast elke gelegenheid. Zomer, lente, herfst of winter, het maakt niet uit. Overal en altijd een graag geziene gast. Er zijn verschillende methodes om bubbels te verkrijgen maar volgens ons is de beste herfermentatie in de fles zonder toevoeging van gisten. De truc is de wijn te bottelen met de juiste hoeveelheid restsuiker in de wijn. In sommige regio’s in Italië wordt het snel na de oogst al koud, de gistcellen werken bij lagere temperaturen minder of zelfs niet. Er blijft dan suiker onvergist. Mocht er onverhoopt niet genoeg zijn dan kan men eventueel wat achtergehouden most toevoegen.

Cinque Campi Rio Degli Sgoccioli

Om te voorkomen dat de gisten alle suikers alsnog in Co2 en alcohol omzetten als het warmer wordt moet je niet te lang wachten met bottelen van de wijn, je moet er redelijk vroeg bij zijn. Om de gisten goed hun werk te kunnen laten doen is een min of meer constante temperatuur aan te bevelen. Wie een goede kelder heeft heeft mazzel, onder de grond zijn temperaturen redelijk constant. In verband met bouwvoorschriften en kosten vind men tegenwoordig een groot aantal ‘wijnkelders’ boven de grond. Om toch een wat constantere temperatuur te hebben bouwen sommige wijnmakers een klein huisje in de kelder zoals hier bij Costadila. 

Croci Campedello

Mensen vertellen ons soms dat ze niet van bubbel wijn houden, dat kan, het overgrote deel van de champagnes, prosecco’s, cava’s en wat al niet meer laten we graag staan. Na het nuttigen zijn koppijn, maagzuur en algeheel onwelbevinden een feit. Voor welgemaakte natuurlijke frizzantes hebben we echter altijd een glas klaar staan. Het zijn wellicht de meest vriendelijke all round wijnen die er zijn en bovendien licht verteerbaar. Het zijn kanjers op tafel. Vegetarisch, pasta, pizza, snacks, maar ook (geroosterd) vlees worden vaak zeer goede vrienden met hen. Smaakvol en goed te verteren.

We hebben een prachtige collectie natuurlijk dubbel gefermenteerd voor u. We hebben ze online mooi bij elkaar staan ( https://www.vinopertutti.nl/frizzante) of maak het u zelf makkelijk en bestel een Big Bad Bubbelbox. De grote natuurlijk want je bent er zo doorheen! 

Cinque Campi Rosso