Dissapore, onze frizzante wijnen in the spotlights...

Betekent onenigheid, dissapore. Kan wel zijn maar met dit artikel op de betreffende site zijn we het ongeveer wel eens. Een overzicht van de beste natuurlijke frizzantes uit Italië en wat ons betreft is dat dan ook ongeveer wel de wereld. Want geen land heeft zo’n variëteit aan druiven als Italië met als gevolg ook niet zo’n variëteit aan frizzantes want het zijn er flink wat. De kwaliteit en originaliteit zijn zeer hoog en ook vanuit historisch oogpunt hebben ze een streepje voor want ook al zijn frizzantes populair en probeert iedereen een graantje mee te pikken, het is een redelijk afgebakend gebied waar dit type wijn van oudsher wordt gemaakt. Het ligt tussen het in het noordoosten gelegen Marca Trevigiana, het ten westen van dat gelegen Oltrepó Pavese en het noordelijke deel van het gebied ten noorden van Via Emilia, tegenwoordig de SS9 genoemd.

We hebben het hier over frizzantes die in tegenstelling tot spumantes van simpele boeren afkomst zijn. De genoemde wijnen zijn van Vittorio Graziano die imprescindibile oftewel essentieel zijn. De vini di carattere e allungo, spessore e longevità van Cinque Campi, betrouwbaar en straordinariamente divertente Crocizia , not to be missed Croci en natuurlijk i vini a tratti esplosivi van Carolina Gatti en daar voegen wij graag nog even Costadilà aan toe. De links hierboven voeren tevens naar de plekken waar ze direct online te besstellen zijn.

Het stuk is in het Italiaans maar wie daar niet erg handig mee is, geen probleem, meer info over de maakwijze, foto’s en film in het Nederlands vindt u hier, hier, hier en hier