Aglianico: Deel 1

Wit is in. Zelfs in de winter tegenwoordig maar de laatste weken was het bij ons toch echt rood wat de klok sloeg. Van Barbera tot Lambrusco en van Sangiovese tot… Aglianico! En wie Aglianico zegt komt toch al snel bij Cantina Giardino terecht. Aglianico is een van onze favoriete druiven. En alhoewel “de beste druif” natuurlijk niet bestaat is Aglianico al sinds de oudheid beroemd. Men liet geen mogelijkheid onbenut om andere druivenrassen voor Aglianico door te laten gaan. De lijst van synoniemen en homoniemen is lang.

Aglianico in de wijngaard van Cantina Giardino

Aglianico in de wijngaard van Cantina Giardino

Dit is niet alleen te verklaren door de faam van de druif maar ook door het feit dat Aglianico een groot aantal biotypen kent. Genetisch zijn de planten identiek maar hun verschijningsvorm is verschillend. De herkomst van Aglianico is niet bekend. Sommigen zeggen dat het een druif is die van oorsprong uit Griekenland komt maar DNA-tests ondersteunen deze theorie niet. Een andere mogelijkheid is dat de druif een ‘getemde’ variant is van een in het wild voorkomende druif. Dit wordt deels ondersteund door het feit dat de druif zich zo goed thuisvoelt op het hoge steile deels vulkanische terrein van Campania met haar lange groeiseizoen.  Dit lange seizoen is belangrijk voor het in balans krijgen van de redelijk dikke schil die goed tegen rot beschermt en zorgt voor flinke maar mooie zuren. Wie waterige rode wijntjes wil maken kan deze druif beter laten voor wat het is. Ondanks het feit dat de druif geen lichtgewicht is maken de mooie zuren wijnen van deze druif zeer levendig en welhaast verkwikkend. 

De oude planten (sommigen meer dan 80 jaar) leveren prachtig fruit

De oude planten (sommigen meer dan 80 jaar) leveren prachtig fruit

De wijnen die Cantina Giardino maakt bezitten een opmerkelijke structuur met veel smaak. De geur van bloemen, denk aan oude rassen rode rozen, kersen gemengd met een zekere hartigheid is zeer uitnodigend. In de mond diepgang, pruimen, tabak, kruidig met heerlijke zeer levendige zuren.

Er is natuurlijk een reden dat we over Aglianico schrijven. We kregen er net twee binnen! Twee wijnen waar we altijd reikhalzend naar uitkijken. De Le Folle en Drogone van Cantina Giardino.

In het volgende blog stellen we deze twee kanjers voor.

Cari Saluti,

VinoPerTutti.nl