Montefalco calling!

De meeste druiven zijn geoogst en het is alweer bijna tijd voor de olijvenoogst! Maar tussendoor toch af en toe wat wijn verschepen lukt nog net.

De voorraden moeten immers op peil gehouden worden. Ditmaal vinden we op de pallets ondermeer de wijnen van Cantina Raina.

Francesco Mariana maakt met maximaal respect voor mens, dier en natuur, we bevinden ons hier op biodynamisch terroir. Prachtige en interessante wijnen vol expressie, vitaliteit en natuurlijk, zoals al onze wijnen, zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding.

We lopen ze even langs:

Grechetto

Grechetto is Grechetto zou je zeggen maar zo simpel is het niet.

Grechetto doelt natuurlijk op iets van Griekse herkomst. Zoals u wellicht weet, waren de Romeinen nogal fanboys van all things Grieks. Of het een druif is die echt afkomstig is uit Griekenland is? Who knows.

In Umbria vind je twee types, klonen, de Grechetto di Orvieto, G109 en de Grechetto di Todi, G5. De G-nummers worden gebruikt om de verschillende klonen aan te duiden maar daar hebben we het een andere keer over.

De G5 wordt ook wel Grechetto Gentile genoemd, qua smaak wat lichter, minder amandelen en hij rijpt sneller. Vreemd zou je zeggen als het om klonen van dezelfde druif gaat. En….dat gaat het dan ook niet want er is inmiddels vastgesteld dat de G5 niets anders is dan wat men in de Colli Bolognesi Pignoletto noemt. Dus ook al noemt men het klonen in werkelijkheid hebben we hier twee verschillende druiven te pakken! *

De G109 heeft een wat meer eigenzinnig karakter en stevigere structuur. In de streek rond Orvieto wordt hij vaak vermengt met andere druiven om zijn karakter iets te temmen maar in goede handen kan deze druif op zichzelf een zeer interessante wijn opleveren. Francesco Mariani treft met zijn laatste versie de roos. Korte maceratie maakt ‘m prachtig goudgeel. Fris en intrigerende neus. Rijk, weelderig, gebalanceerd en fris in de mond. Enorm veelzijdige wijn, ei, frituur, vis, vegetarische pasta’s. Neem het van ons aan dit is een uniek lekker versie van puur Grechetto fruit.

Trebbiano Spoletino

Dan hebben we gelukkig nog wat Trebbiano Spoletino weten te bemachtigen. De mystieke druif die de laatste jaren veel aanhangers heeft weten te vinden.

Spontane vergisting, geen filtering, lange schilweking gecombineerd met zachte persing en rijping op droesem in cementen tanks maakt deze wijn prachtig complex. Exotisch fruit, kruiden en wat citrus op de neus. In de mond levendig, sappig, hartig en fris. Goed met vegetarisch, risotto’s, gerookte vis, niet bang voor meer intense smaken.

Unbedingt anprobieren zeggen onze oosterburen.Rosso della Gobba

Er zat ook rood in de vorm van Rosso della Gobba op het pallet.

Klassiek Raina werk, biodynamisch, geen chemie in wijngaard en kelder, alles puur natuur en met de hand geplukt. Spontane vergisting, geen filtering. Altijd als we een fles opentrekken staan we verbluft. Dit is wijn, geen vroegrijp geplukte ongein hier. Het frisse van de Sangiovese met het fijne rode fruit van de Montepulciano (15%) en de ‘je ne Sais quoi’ van de Sagrantino (15%). Buitengewoon aangenaam. Hier haal je een doos van in huis want die is op voordat je het weet, maar wie wil kan ‘m rustig wat jaartjes laten liggen.

Gaat met vlees maar ook de hartigere vegetarische gerechten vinden een fijne kompaan in deze wijn. Ook zeer genietbaar bij het haardvuur, film, met/zonder geliefde en de betere snacks. Bomba!

Raina Sagrantino Le Pretelle

Sagrantino

Wellicht heeft u het al op Facebook gezien maar er zijn ook een zeer gering aantal flessen speciale Sagrantino meegekomen. En wat voor eentje, Pretelle 2011 dames en heren! Prachtig voorbeeld van hoe tijd wijn positief kan beïnvloeden. Wij waren bij de geboorte van dit moois. Deze wijn behoort tot de beste Sagrantino’s. Een superb jaar. Pruimen, heerlijk kruidig, bos, amarenen en bramen galors. Intens, robuust en persistent. Deze kanjer is de begeleider voor de betere stoofpot of wild gerechten maar ook zeker bij kazen met smaak. Kan je drinken of (lang) bewaren.

Niet in de shop, even contact met ons zoeken want als gezegd, zeer gelimiteerd.


Passito

Last but not the least kwam er ook nog wat 2014 passito mee, houden we zelf ook nogal van. Doet altijd een beetje pijn als we armetierig zoete smakeloze dessertwijn geschonken zien worden of erger, voorgeschoteld krijgen. Daieeeeee!, zegt men hier, dat kan toch veel beter.

Dit is Passito met de P van Passie. Dit heeft smaak, karakter, zuiverheid zonder dat enge kleffige. Krentjes, bramen, pruimen, het hele bos vind je er in terug. Top met gerijpte kazen, rustieke walnoot-, kersen- of pruimentaart. Je kan het ook met maccheroni con le noci, een zoete pasta met walnoten gerecht drinken. Goeie chocolade zeker maar ook zo om ff te nippen.

Afschuwelijk veel werk om te produceren. Unieke wijn, beperkt beschikbaar. **

* Als liefhebber van terroir wijnen doen wij natuurlijk ook in Pignoletto, kijk even hier voor meer informatie. (voorraden worden zeer binnenkort aangevuld!)

** voor de serieuze passito fan, kijkt ook even bij Cinque Campi en Diego Calcabrina om een leuke collectie aan te leggen.