Bora Lunga van Cinque Campi

Ciao!

We hebben het wel eens vaker over deze druif gehad. Lokaal werd de druif nogal eens met Sauvignon Blanc verward. Maar 't is toch echt een original Italian die sinds oudsher al hoog aangeschreven staat. Er is een document uit 1644 die de karakteristieken van de druif en eigenschappen in het veld beschrijft. We hebben het over de Spergola. Het ras zou zijn uitgestorven ware het niet voor het feit dat wat gisse wijnboeren een paar planten in leven hielden. De planten zijn redelijk vigoreus en doen het goed op de zand/klei/silt gronden in Puianello. Ze zijn gemiddeld vatbaar voor de gebruikelijke ziektes en zijn goed droogte resistent. De trossen zijn niet zeer compact en (dubbel) gevleugeld wat inhoud dat er boven aan weerszijden van de hoofdtros een klein trosje zit wat lijkt alsof de druif vleugeltjes heeft. De druiven zijn redelijk klein en hebben een wat groenig gele schil.                                

De Spergola is gebalanceerd maar zit zit aantrekkelijk hoog in de zuren wat voor zeer verkwikkende wijnen zorgt. De verfijnde geur is die van witte bloemen (jasmijn, acacia) en die zet zich voort in de mond met tonen van rijp citrus fruit en appel. Buitengewoon elegant en verfijnd zonder toepassing van de gebruikelijke ecologische trucerij. Aan de Bora Lunga is een klein percentage moscaat druif toegevoegd die de wijn een betoverend complex geeft. Elegante wijn die zich makkelijk laat combineren van aperitief snacks tot risotto’s maar met genoeg schouder voor bijvoorbeeld geroosterd wit vlees. Op termijn nog interessanter dus eigenlijk zonde om nu al te drinken maar laat het maar eens staan!

Cinque Campi Bora Lunga

Wie zich voor deze bijzondere en zeldzame druif interesseert, probeer ook zeker de Particella 128!  De Metodo Classico van 100% Spergola en een fantastische Champagne vervanger. Alle wijnen 0 sulfiet of anders toegevoegd!

Wij dronken hem bij spaghetti met agretti. Agretti, monniksbaard in het Nederlands, een niet alledaagse groente met een interessante historie.

Het recept is simpel: Doe fijngesneden ansjovis, verse knoflook (of daslook) in een schaal met goede olijfolie,  kook de spaghetti in water, de laatste minuut de schoongemaakte agretti meekoken. Giet de ’Spaghretti’ af en voeg direct aan de schaal toe, evt wat zout, citroensap en verse zwarte peper toevoegen. Snel mengen e Buon Appetito!

Je kan de Bora Lunga hier bestellen.

 

Cari Saluti,

Sonny & Mark   Vino Per Tutti