De zomer in met nieuwe wijn van Vino Per Tutti!

Corks Vinopertutti

Vrienden en kompanen:

Met de verkwikkende voorjaarszon zon komt nieuwe aanwas, de lekkerste sla van het jaar, asperges, noem het maar op. Het is tevens het moment om te kijken wat de winter voor schade heeft aangericht onder het bed, de wijnkelder, wijnkast, schoenenrek of waar uw wijnvoorraad(je) zich maar mag bevinden.Wij troffen grote gaten in onze collectie aan. Tijd voor voorjaarsherstel! En wijn voor de BBQ!

Na kort beraad bellen we onze Italiaanse kompanen en voor we het weten hebben we een revolutionair lijstje waar ook wij u tegen zeggen. Let ook op de ruime collectie overheerlijke licht tintelende frizzantes die we meenemen. Daar kan geen champagne tegenop. Heerlijk als aperitief maar ook bij vis, groentengerechten, BBQ … waar bij eigenlijk niet?

De lijst is als volgt:

Als eerste natuurlijk Cantina Marco Merli, en let op er is een nieuwe Tristo! Iets minder austeer en excentriek, de drinkbaarheid is angstwekkend en let op: 9mg/l totaal sulfiet! Hier zouden we zonder de ‘bevat sulfiet’ tekst kunnen!

Dan meneer Armani, natuurlijk de Dinavolino en we bieden nu ook zijn grote broer de Dinavolo aan. Buitengewoon interessant. Gun deze fles wat tijd na het openen en "drink it slow", het is prachtig om te volgen hoe de wijn zich gedurende uw maaltijd ontwikkeld.

Oude bekende voor ons maar voor velen wellicht nieuw is Crocizia, uit de heuvels rond Parma. Ongelofelijke mineraliteit voor dit gebied. Puur natuur en onweerstaanbaar lekker.

Ook Massimiliano Croci uit de Colli Piacentini. Een gebied waar de pausen baden hadden en zich tegoed deden aan de lokale wijnen. De geroemde Monterosso, de smaakvolle bianco. De Gutturnio is licht gekoeld in de zomer een fenomeen. We namen ook wat licht frizzante Barbera mee van Andrea Cervini en als laatste een fijne witte van Aurora. Een leuke vriendengroep die fruit en groenten kweken en natuurlijk wijn maken. Uit de prachtige Marken. Pure wijn, goed gemaakt, schoon maar niet gepolijst. Biologisch gecertificeerd.

-Onze wijnen worden gemaakt zonder toevoeging van hulpstoffen, hooguit een heel kleine beetje sulfiet maar zeer zeer ruim onder wat men normaal in de (biologische)winkel vindt. In de wijngaard wordt zonder insecticiden, onkruidbestrijders en andere chemische middelen gewerkt. Goed voor de beestjes en de bloemetjes dus!

-Omdat de regelgeving met betrekking tot biologisch werken tot grote hoeveelheden papierwerk en kosten leidt claimen onze wijnboeren het bio woord niet op de fles. Het is het wel degelijk en nagenoeg altijd veel meer dan gewoonweg bio! Onze wijnen zijn puur, zuiver en uniek. -Onze filosofie is dat we op natuurvriendelijke wijze uw smaakpalet willen verbreden door het aanbieden van wijnen van kleine wijnboeren die vaak met druiven werken die men alleen in beperkte zones aantreft en die helaas door de accountants van veel wijnbedrijven nagenoeg de geschiedenisboeken zijn ingeschreven.

Door te genieten van onze producten helpt u een select gezelschap aangename, eerlijke en hardwerkende  wijnboeren aan een boterham en ontdekt ú een nieuwe wereld van smaken!

Corks vinopertutti


Marco Merli

In een über typisch heuvelachtig Umbrisch landschap ligt Casa del Diavolo, letterlijk “Het huis van de Duivel”.Ook thuisbasis van een van onze favoriete wijnmakers, Marco Merli. Hij krijgt zonder meer een prijs voor zijn opvallende en smaakvolle etiketten en wat zo fijn is, is dat de inhoud van de flessen niet voor de schoonheid
van de etiketten onder doet. Geen chemicaliën in de wijngaard, handmatige pluk (waarvan 
akte) spontane gisting, check, weinig tot geen sulfiet, check en attentie tot in werkelijk elk detail. Marco’s filosofie is dat gezond fruit, gezonde en lekkere wijn oplevert en daar kon hij wel eens gelijk in hebben want lekker is zijn wijn zeker!

  • Brucisco                    rood        Cabernet Sauvignon, Merlot    2010            € 12,95
Brucicso Marco Merli

Soepel, fijne tannines, kruidig, aards, sappig, lichte vanille tonen

  • Janus                        rood        Sangiovese                                     2010        € 11.50

Fris, drinkbaar, specerijen, leer

  • Tristo                        wit        Trebbiano                                          2011         € 12.95

Droog, abrikoos, complex, vol, Drinkbaar!


Azienda Agricola Denavolo

Druiven: Malvasia Aromatica di Candia, Ortrugo en Marsanne en een lokale onbekende druif. 

De grond hier bestaat uit kalk en klei, ligt op het zuiden en we zijn hoog, zo'n 500 meter boven zeeniveau.
Het hoger gelegen deel van de wijngaard levert de druiven voor Dinavolo terwijl het lager gelegen deel met een wat sappiger grond de frissere en lichtere druiven voor Dinavolino geeft. De filosofie van Giulio is dat het gebruik van lokale druiven wijnen maakt die sterk aan een plek gebonden zijn en niet eenvoudig ergens anders vandaan kunnen komen. Dit wordt nog versterkt door het feit dat hij bij veel wijnen langere maceraties gebruikt, een traditie in heel Italië die helaas met name voor witte wijnen uit de mode is geraakt.

De stijl van wijnmaken is überhaupt zeer traditioneel, naast de maceraties (40 dagen voor Dinavolo) geen sulfiet toegevoegd, geen temperatuurcontrole en geen filtering. Wat nog bijzonderder is, is wellicht het feit dat Armani er van overtuigd is dat een lichte hoeveelheid volatiele zuren (check.......!) wenselijk is omdat het een wijn meer intensiteit en frisheid geeft en de zintuigen op scherp zet. Gezien de populariteit van bijvoorbeeld de echte geuzebieren kan hij wel eens gelijk hebben…


  • Dinavolino             Wit    Malvasia Aromatica di Candia, Ortrugo en Marsanne         €12,95

Geel/oranje wijn door langere maceratie. Steenvruchten, appel, gedroogde abrikozen, fris zuur.

  • Dinavolo             Wit    Malvasia Aromatica di Candia, Ortrugo en Marsanne            €16,25

Als Dinavolino, maar met meer diepgang door nog langere maceratie, Complex

Crocizia Vinopertutti


Azienda Agricola Biologica Crocizia

Wie van Parma de Apennijnen in rijdt komt in een compleet ander landschap terecht. Het saaie monotone en vlakke landschap is vervangen door heuvels met bossen beekjes. Wat onze aandacht trok was een wijngaard op een natuurlijk gevormd terras omgeven door fruitbomen, velden en bossen. In de hoogte nog wel, zeker 500 meter boven zeeniveau. 

Dit is het heiligdom van Marco Rizzardi en zijn familie, Azienda Agricola Biologica Crocizia.

De filosofie is die waar wij van houden, voedt de natuur en de natuur voedt jou. De grond hier bevat veel kalk die de wijnen een interessante mineraliteit geven. In de kelder, als gebruikelijk bij onze wijnen geen trucage.
Mocht het ooit verplicht worden gesteld de ingrediënten op wijnflessen te zetten dan zijn we snel klaar. Geen toegevoegde gisten, enzymen, Arabische gom of middelen om de wijn te stabiliseren of te klaren. Er wordt zelfs niet gefilterd hier! Dat betekent dat je de wijnen de tijd moet geven om hun equilibrium te vinden. 

Interessant is ook de aanwezigheid van een aantal bijenkorven. Met de bloesem van alle fruitbomen en de talrijke bloemen wordt op natuurlijke wijze een gezonde hoeveelheid honing geproduceerd.

Laten we even kijken wat we deze keer hebben meegebracht!

Sòl e Stèli

Een frizzante gemaakt van Sauvignon blanc druiven. Mooi strogeel met een kruidig en bloemige neus. Droog maar met body. We proefden flessen die een aantal jaren hadden gelegen. Die waren fris als de lente maar de jaren gaven een prachtige ronding aan de wijn. Prima bij Parmezaanse kaas maar ook van alles met vis, en zoals veel andere wijnen van Rizzardi gaan ze ook met toetjes op basis van fruit en noten, met name perziken en hazelnoten. €11,95 

Znèstra

Dit is ook onweerstaanbaar. De druif is Malvasia Aromatica di Candia. Zoals al zijn wijnen handgeplukt, nagenoeg geen sulfieten, geen gisten toegevoegd en ongefilterd. Hierdoor gaan de meegebottelde gisten in het voorjaar, ontwaakt door de hogere temperaturen aan het werk om een prachtige mousse van bubbels te vormen. Daar kunnen ze in de Champagne nog wat van leren. Fris sappig en nogal lekker, zet aan tot compulsief drinken. €11,50

Besiosa

Aai, we gaan door, zelfde druif, iets langere schilinweking. uh.....tsja als we over elfjes schrijven kunnen we ook zeggen dat het omgeven landschap is gebotteld niet? Wie weet helpen ze mee, stiekem dan!Schuimig, dynamisch, dorstlessend, verrassend, verfrissend, plezier puro! Als Tinkerbell hier achter komt…dit geeft je vleugels! €11,95

Bàlos

Pinot Nero aan het werk hier.  Twintig dagen op de schil. Eerst op staal en dan even op een groot oud houten vat tot begin van de lente en dan hup, ongefilterd in de fles. Mineralig, sappig en kruidig. Krijg je meteen honger van. Risotto, ja en als het mag met wat worst erdoor, kip, BBQ, bonen of gewoon zo. €11,50

Scètt

Een mix van Lambrusco Maestri, Barbera en Croatina. Worst roept u dan, maar ook pasta met een beetje kaas zou niet gek zijn, of groententaarten wellicht. Wij zouden deze wijn Pulsar hebben genoemd, wat een mineraliteit, stratosferisch, galactisch met heerlijke vol speels fruit in de mond. €10,95


CROCI VINO

Tenuta vitivinicola Croci

Croci guturnio

Schuimig robijn, als u deze langzaam drinkt raakt u verbaasd door de ontwikkeling die de wijn doormaakt, van lekker tot lekkerder tot….ai… op. Barbera 60%, Bonarda 40%. Krokant, prachtige zuren, kersen, viooltjes. Karakter, ongewoon en als gezegd gevaarlijk lekker.Hergist op de fles. €11,50

Monterosso val D’arda

Verder hebben we nog de Monterosso sur Lie van Croci. Dat sur Lie betekent met een beetje van de in de wijn aanwezige gisten gebotteld. De wijn hergist in de fles wat een heerlijk fijn belletje en super smaak geeft.Geen geselecteerde gisten, weinig sulfiet. Subtiel, fris zuur, witte bloemen en appel, steenvruchten, lichte honing.  Een klein meesterwerkje! 

Wat ons betreft een champagnekiller van de bovenste plank.  €11,75


Aurora Vinopertutti

Aurora

Op een wijnbeurs lopen we tegen Franco aan. Franco is een aangename baas, altijd in voor een grap en een grol, karakteristieke pet op de kop en een onuitwisbare grijns. Even proeven? Graag Franco, ai, nice…, heel nice zelfs. Heb je nog wat over voor onze vrienden in Nederland? Maar natuurlijk…..!Wijngaard van 27 jaar,klei, kalk wat zand en de zee 10 km verderop, dat maakt zoute wijn! Nee zonder grappen er zit een zeer prettige licht zilte toon in deze wijn. Naast zout, net gemaaid gras, appel en amandelen fris als de lente. Sappig en intens van smaak met genoeg pulp maar zonder zwaar te zijn, precies goed.
Sorry maar men vraagt ons vaak hoe een wijn smaakt, nou zoiets dus maar wij zeggen, proef zelf en laat het ons weten! De druiven zijn 50% Trebbiano, 30% Passerina en 20% Pecorino. Handgeplukt, natuurlijke vergisting en aan het einde zeer lichte filtering. Dit is een allrounder. Geniaal met op groenten gebaseerde graanschotels, brandnetelrisotto en ook groentetaarten maar kan tegen veel andere dingen op. 

Aurora vini Falerio Vinopertutti

Falerio D.O.P  2013        (50% Trebbiano 30% Passerina 20% Pecorino)    € 9,00

Puur, licht zilte toon, gemaaid gras, amandelen, sappig, intens

    

Een compleet overzicht van onze wijnen is hier te vinden.

Bestellen:

HIER kan je de bestellijst downloaden. Klik op "opslaan" Vul 'm in en mail naar sonny(at)vinopertutti.nl Wij zorgen er voor dat je je wijn zo snel mogelijk in huis hebt!

Ken je nog andere wijnliefhebbers? Stuur deze nieuwsbrief door. Als hier een nieuwe bestelling uit komt en je naam wordt genoemd dan ontvang je bij je volgende bestelling een gratis fles!

Voor alle bestellingen: Zolang de voorraad strekt. minimaal 6 flessen en deelbaar door 3.De voorraad is gelimiteerd en daarom hanteren wij wie het eerst komt het eerst maalt, of drinkt in dit geval.

 

Mocht er een wijn niet meer beschikbaar zijn dan bieden we indien mogelijk een alternatief aan.

Bezorging: De wijn is op afspraak af te halen op in Groningen. Bezorging in en rond Groningen en Assen is gratis. Daar buiten €7 tot 6 flessen en €10 voor 12 flessen of meer.

Betaling na 1 week na ontvangst van de wijn op

ABNAMRO Bank: IBAN:NL68ABNA0604133766 t.n.v S. Onderwater

Glasses Vinopertutti